Qeveria spanjolle do të miratojë një ligj që ofron tre ditë pushim në muaj për ciklin menstrual për punonjëset që përjetojnë dhimbje të forta, sipas disa raporteve të mediave.


Reforma është pjesë e një sërë propozimesh rreth shëndetit riprodhues dhe u raportua për herë të parë nga radio stacioni spanjoll Cadena SER.

Masat e tjera të propozuara përfshijnë mundësimin e vajzave të moshës 16 dhe 17 vjeç për të kryer abort pa pasur nevojë të marrin leje nga prindërit e tyre.

Gjithashtu, projektligji propozon që institucionet arsimore të ofrojnë produkte higjienike femërore kur është e nevojshme. Gratë që kanë më shumë gjasa të përjetojnë “varfëri menstruale”, si dhe ato në burg, do të kenë gjithashtu akses në produktet e higjienës femërore. Projektligji do të heqë gjithashtu një tarifë shitjeje për këto produkte.

Lexo: Si të vendosni një orar më të mirë që fëmijët tuaj të bëjnë detyrat e shtëpisë?

Legjislacioni i propozuar do të miratohet nga qeveria spanjolle dhe do ta bëjë Spanjën vendin e parë perëndimor që ofron pushim për ciklin menstrual, sipas raporteve të tjera.

Japonia, Koreja e Jugut dhe Zambia janë ndër vendet e pakta që ofrojnë tashmë pushim menstrual.

Një studim i rreth 43,000 grave në Holandë, i publikuar në vitin 2019, zbuloi se 85% përjetuan perioda të dhimbshme, një gjendje e njohur gjithashtu si dismenorre.

Duke diskutuar planet për legjislacionin në mars, Angela Rodriguez, Sekretarja e Shtetit e Spanjës për barazinë dhe kundër dhunës gjinore, tha për El Periodico të Spanjës se kur problemi i dhimbjeve të forta të menstruacioneve “nuk mund të zgjidhet mjekësisht, ne besojmë se është shumë e arsyeshme që ka një paaftësi të përkohshme lidhur me këtë çështje.”

CNBC