Si prind, keni përgjegjësi të madhe për të kuptuar rëndësinë e sjelljeve të mira tek fëmijët dhe të siguroheni që fëmija juaj të rritet me to. Ju mund të përdorni udhëzimet e mëposhtme për ta vendosur fëmijën tuaj në rrugën e duhur për të mësuar sjellje të mira.


  • Hapi i parë është t’i keni vetë të gjitha ato sjellje të mira. Fëmijët i shohin prindërit si model. Nëse dëshironi që fëmija juaj të ketë sjellje të mira, sigurohuni që të praktikoni atë që predikoni para tij. Edhe në momentet e zhgënjimit, mos lejoni që sjelljet tuaja të rrëshqasin para fëmijëve tuaj.
  • Veprimet si: mirësjellja, trokitja në dyer, pastrimi, etika gjatë ngrënies në tavolinë e kështu me radhë, mund të praktikohen në shtëpi me fëmijët tuaj në mënyrë të përsëritur, derisa të fiksohen në mendjen dhe sjelljen e tyre.
  • Kur fëmija vepron drejt ose shfaq një zakon të mirë, sigurohuni që ta inkurajoni atë me fjalë pozitive. Fëmijëve u pëlqen lavdërimi dhe inkurajimi i tyre sa herë që veprojnë mirë dhe kjo do t’i ndihmojë ata të dëshirojnë të jenë më të mirë. Injorimi i sjelljeve të mira të fëmijës suaj mund të ketë një efekt të kundërt, pasi ata mund të përdorin sjellje të pahijshme për të tërhequr vëmendjen tuaj.
  • Korrigjoni fëmijën tuaj kur ai/ajo bën diçka të gabuar. Edhe nëse është në mes të një bisede me dikë tjetër dhe fëmija juaj e ndërpret, merrni një moment për të ndaluar dhe korrigjojeni butësisht atë. Megjithatë, nëse fëmija juaj është shumë i ndjeshëm, mund të flisni privatisht më vonë.
  • Fëmijët do t’ju acarojnë shumë herë me hapësirën e tyre të shkurtër të vëmendjes dhe mendjen aktive, por jini të durueshëm. Është e rëndësishme të mos e humbni kurrë durimin dhe të zemëroheni me fëmijën tuaj. Nëse jeni të qetë dhe të vendosur, edhe fëmija juaj do të përgjigjet në të njëjtën mënyrë.
  • Nëse po i mësoni fëmijët tuaj të jenë të respektueshëm ndaj njerëzve të feve, grupeve, gjinive dhe kombësive të tjera, sigurohuni që të mos keni paragjykime. Mësojini fëmijët tuaj të gjykojnë një person vetëm nga karakteri i tyre dhe nga asgjë tjetër.
  • Përdorni fjalë të sjellshme në prani të fëmijës suaj. Fjalët ‘të lutem’, ‘faleminderit’, ‘më fal’, dhe ‘mundem’ janë fjalët e para që duhet t’i mësohen një fëmije kur i mësoni atij sjelljet e mira. Përdorini ato në mënyrë të përsëritur me fëmijën tuaj dhe inkurajojini që t’i përdorin këto fjalë edhe me ju. Bëjeni një rregull në shtëpi dhe fëmija juaj natyrshëm do t’i thithë këto sjellje të mira. 

Sjelljet e mira janë elemente bazë që do të rrënjosin tek fëmijët tuaj një ndjenjë të mirësjelljes dhe do t’i bëjnë ata qenie njerëzore më të mira kur të rriten. Ata do ta kenë të lehtë të shkojnë mirë me njerëzit, të kenë sukses në punë ose në shkollë dhe të zhvillojnë marrëdhënie të mira me të tjerët rreth tyre. Një fëmijë i sjellshëm dhe i vëmendshëm do të lërë përshtypjen më të mirë në botë. Pra, filloni t’u mësoni vetë fëmijëve tuaj këto sjellje kur ata janë të vegjël!

Lexo: Adoleshentët dhe mediat sociale: Vendosni një strategji që mbështet adoleshentët

Parenting