Të gatshëm për të mësuar dhe të etur për t’u kënaqur, shumica e fëmijëve do të jenë shumë të lumtur për të futur sjelljet e tavolinës në rutinën e tyre të darkës. Çelësi është në metodën tuaj. Përqëndrohuni në mësimin e një mënyre specifike një nga një, në mënyrë që fëmija juaj të mos tronditet dhe ngatërrohet.


Para se të filloni, është e rëndësishme të mbani mend se jeni modeli më i mirë i fëmijës suaj dhe çdo gjë që thoni ose bëni ka të ngjarë të përsëritet nga mini-vetja juaj. Sigurohuni që jeni duke praktikuar sjellje të mira në tryezë. Duke vendosur një shembull pozitiv vetë, fëmija juaj së shpejti do të shfaqë sjellje të sigurta që do t’ju bëjë krenar.

Çfarë janë sjelljet e tavolinës?

Nëse i thoni fëmijës tuaj se doni që ai të praktikojë sjellje të mira kur ha, ka të ngjarë që ai nuk do ta dijë për çfarë po flisni. Shpjegoni se sjelljet janë një mënyrë për të treguar mirësjellje ndaj njerëzve të tjerë në tryezë, pavarësisht nëse ai ha në shtëpi, në një restorant apo në shtëpinë e dikujt tjetër. Thuaj që sjelljet janë rregulla për tryezën dhe është një mënyrë për t’i treguar të gjithëve, përfshirë mamin dhe babin, se çfarë fëmije i mirë është.

Lexo: Adoleshentët dhe mediat sociale: Vendosni një strategji që mbështet adoleshentët

Para fillimit të darkës

Sjelljet e mira fillojnë para se të arrini në tryezë. Hapi i parë larja e duarve. Bisedoni me fëmijën tuaj për larjen e duarve dhe mënyrën se si ai duhet ta bëjë këtë para çdo vakti. Nëse fëmija juaj është nën 5 vjeç, kjo mund të jetë diçka me të cilën dëshironi ta ndihmoni. Në çdo rast, duart e fëmijëve duhet të lahen me sapun në ujë të ngrohtë për rreth 20 sekonda. Për të përforcuar këtë sjellje, sigurohuni që fëmijët tuaj t’ju shohin duke larë edhe ju duart para se të hani. Në fakt, bashkohuni me ta në lavamanin e tualetit para se të uleni.

Nëse lutja ose bekimi është pjesë e rutinës suaj të drekës, shpjegojini fëmijës tuaj atë që po bëni. Thuaji atij që sapo të përfundojë lutja atëherë do të jetë koha për të ngrënë, por ndërsa jeni duke u lutur nuk duhet të flasin apo hanë. Nëse fëmija juaj ju ndihmon të thoni lutjen, sigurohuni që ta praktikoni atë me të para kohe.

Në tavolinë

Ka shumë momente që duhet të mësohen ndërsa jeni duke ngrënë. Për shembull, nëse fëmija juaj përpiqet të arrijë pjatën që e ka larg, thoni diçka si: “Më vjen mirë që do të hash, por herën tjetër mos harro ta këkosh ushqimin dhe do të jem e lumtur të ta jap”. Pastaj modeloni sjelljen vetë.

Rreth moshës 3 vjeç, fëmija juaj duhet të hajë me pirun ose lugë, por ndonjëherë ata nuk hanë kështu. Plus, është konfuze. Disa ushqime janë të mira për t’u marrë ndërsa të tjerat jo. Mos supozoni se ai duhet t’i dijë më mirë, thjesht tregojini butësisht nëse ai ka bërë një gabim.

Lexo: Një mjeke ndan 5 ‘superushqimet magjike’ që i shton gjithmonë dietës së saj ‘për një sistem të fortë imunitar’

Ju gjithashtu mund t’ju duhet t’i mësoni fëmijës tuaj të përdorë një pecetë në vend të mëngës ose këmishës së tij.

Kur fëmija juaj të ketë mbaruar së ngrëni, sigurohuni që ai të ulet në vendin e tij derisa të thoni që është në rregull të ngrihet. Mund të jetë e vështirë për një të vogël të ulet derisa të gjithë të kenë mbaruar së ngrëni, kështu që përderisa ai ka ngrënë mjaftueshëm për kënaqësinë tuaj, lëreni të shkojë të bëjë diçka tjetër. Mësojeni të thotë “Faleminderit për darkën” dhe tregojini atij se si t’i sjellë pjatën, gotën dhe enët e tij në lavaman.

Sjellje jo etike

Disa sjellje në tryezën e darkës duhet thjesht të klasifikohen si jo absolute. Kujtojini fëmijës tuaj që të mbyllë gojën para se të përtypet dhe të mos flasë më gojën plot. Përpiquni t’i mësoni fëmijës tuaj që të mos hajë shpejt dhe sigurohuni që ushqimi i tij/saj të jetë i ndarë në copa të vogla. Rreth moshës 5 vjeç, fëmija juaj është gati të përdorë një thikë. Mësojini atij mënyrën e duhur për ta mbajtur atë.

Mësimi i fëmijës tuaj për të përdorur një pirun dhe thikë në mënyrë korrekte gjithashtu mund t’i parandalojë ata të luajnë me ushqimin e tyre, një teknikë e popullarizuar e zvarritjes së vakteve.

Verywellfamily