Një orar i rregullt i detyrave të shtëpisë përcakton kohë të parashikueshme kur detyrat e shtëpisë do të përfundojnë.

Pse vendosja e orarit për detyrat e shtëpisë është efektiv?

Nëse jeni duke luftuar me përfundimin e detyrave të shtëpisë, ose nëse keni beteja të përditshme për të caktuar sasinë e duhur të kohës për detyrat e shtëpisë, nuk jeni vetëm. Kjo është arsyeja pse mësuesit rekomandojnë zhvillimin e një orari të detyrave të shtëpisë me ndihmën e fëmijëve tuaj.


Pasi të keni vendosur një orar për detyrat e shtëpisë, atëherë nuk ka pyetje se kur do të përfundojë puna. Kjo gjithashtu komunikon pritshmëritë e qarta; duke patur një orar për detyrat e shtëpisë e ndihmon fëmijën të kuptojë se çfarë kërkohet prej tij. Dhe ndjekja e orarit i inkurajon ata të zhvillojnë një etikë të mirë pune.

Programet gjithashtu ndihmojnë në parandalimin e zvarritjes dhe fitimin e zakoneve të mira, si përfundimi i punës në kohë. Rutina për detyrat e shtëpisë gjithashtu përmirëson aftësitë e studimit dhe inkurajon fëmijët të planifikojnë përpara.

Përfitime të tjera përfshijnë zhvillimin e etikës së punës dhe aftësive organizative të fëmijës suaj. Duke ndihmuar fëmijën tuaj të përfundojë punën e tij në intervale të rregullta, ju po modeloni se si të menaxhoni kohën dhe projektet në të ardhmen. Kur t’i dërgoni në kolegj, ata do të dinë se si ta menaxhojnë punën e tyre në mënyrë që të shmangin netët e gjata gjatë përfundimit të semestrit.

Një orar i rregullt i detyrave të shtëpisë mund t’i ndihmojë fëmijët të kthehen në shkollim personal pas muajsh pune në distancë dhe ndërprerje dhe ndryshime të tjera të lidhura me pandeminë. Gjithashtu siguron që të gjithë të kenë kohë për të përfunduar punën e tyre me shpërqëndrime të kufizuara.

Për të zhvilluar një orar të detyrave të shtëpisë, filloni duke folur me fëmijët tuaj. Merrni informacionin se si ata do të donin të menaxhonin kohën e tyre dhe t’i përfshinin detyrat e shtëpisë në rutinën e tyre të përditshme. Një orar i suksesshëm i detyrave të shtëpisë i lejon fëmijët të përfundojnë punën e tyre dhe gjithashtu të kenë pak kohë të lirë.

Jepuni fëmijëve një opsion

Nëse i pyesni fëmijët kur duan të bëjnë detyrat e shtëpisë, përgjigja e tyre e parë mund të jetë “Asnjëherë” ose “Më vonë”. Por nëse gërmoni pak më thellë, fëmija juaj mund t’ju tregojë se çfarë ka rëndësi për ta ndërsa ata planifikojnë orarin e tyre. Ky informacion do t’ju ndihmojë të shmangni caktimin e detyrave të shtëpisë gjatë programit të tyre të preferuar televiziv ose kur ata zakonisht hyjnë në internet për të luajtur lojëra me miqtë.

Kur e përfshini fëmijën tuaj në procesin e vendimmarrjes, ju gjithashtu do të merrni më shumë prej tyre, sepse ata e dinë që shqetësimet e tyre po dëgjohen dhe po ndihen të përfshirë.

Lejojini të kenë kohë të lirë

Disa fëmijë mund të vijnë në shtëpi dhe fillojnë të bëjnë detyrat e shtëpisë menjëherë. Kur kjo të ndodhë, ata korrin shpërblimin për të përfunduar punën e tyre herët dhe për të pasur pjesën tjetër të mbrëmjes për të bërë atë që duan. Por shumica e fëmijëve duhet të hanë dhe të qetësohen pak para se të merren me detyrat e tyre.

Ndërsa zhvilloni orarin e detyrave të shtëpisë, mos harroni se fëmija juaj tashmë ka kaluar të paktën gjashtë orë në klasë. Dhe kjo kohë nuk përfshin hyrjen dhe largimin nga shkolla ose pjesëmarrjen në programe jashtëshkollore. Lërini fëmijët të kenë pak kohë të lirë para fillimit të detyrave të shtëpisë nëse kjo është ajo që ata kanë nevojë për t’u çlodhur.

Krijoni një kronologji

Në përgjithësi një nxënës i klasës së tretë do të ketë nevojë për rreth 30 minuta për të përfunduar detyrat e shtëpisë. Sidoqoftë, koha e nevojshme mund të ndryshojë midis studentëve, mësuesve dhe shkollave.

Gjeni se sa kohë mësuesi i fëmijës suaj pret që të marrë detyrat e shtëpisë çdo mbrëmje. Nëse fëmija juaj merr shumë kohë për të përfunduar punën e tij ose lufton me detyrat e shtëpisë, bisedoni me mësuesin. Fëmija juaj mund të ketë nevojë për udhëzime shtesë për një detyrë ose ndihmë tutoriale, ose më pak detyra shtëpie.

Zgjidhni një vend për detyrat e shtëpisë

Caktoni një vend të rehatshëm dhe efikas për fëmijët tuaj që të bëjnë detyrat e shtëpisë. Kjo hapësirë pune duhet të jetë e ndriçuar mirë dhe e qetë. Hapësira e punës duhet t’ju lejojë të siguroni një mbikëqyrje.

Nëse keni disa fëmijë që përpiqen të përfundojnë detyrat e shtëpisë së bashku në të njëjtën kohë, ju mund të dëshironi të gjeni një vend të veçantë për secilin fëmijë. Ndonjëherë fëmijët mund të përfundojnë detyrat e shtëpisë së bashku në tryezën e kuzhinës, por herë të tjera të kesh vëllezër e motra përreth mund të të tërheqë vëmendjen. Bëni atë që funksionon më mirë për familjen tuaj.

Vendosini të gjitha së bashku

Tani që e dini se cilat janë nevojat dhe shqetësimet e fëmijës tuaj për të gjetur një kohë për të bërë detyrat e shtëpisë, duhet të dilni me planin aktual. Krijimi i një rutine të detyrave të shtëpisë është me të vërtetë vetëm një pjesë e krijimit të një rutine të përditshme të vitit shkollor.

Për vetë kohën e detyrave të shtëpisë, mbajeni atë në letër në mënyrë që të shihni saktësisht se çfarë do të bëjnë dhe kur do ta bëjnë. Bëni këtë për çdo ditë të javës nëse keni aktivitete të ndryshme gjatë ditëve të ndryshme të javës. Nxënësve të cilëve u caktohen projekte më të mëdha do të duhet të rishikojnë planet e tyre të detyrave të shtëpisë rregullisht për të bërë rregullime sipas nevojës.

Prisni që fëmija juaj të punojë vazhdimisht gjatë gjithë kohës së caktuar. Shmangni seancat e shumta të detyrave të shtëpisë, të tilla si një para darkës dhe një të dytë pas darkës. Fillimi dhe ndalimi mund të thotë që fëmijët mund të kalojnë më shumë kohë duke u marrë me atë që po bëjnë sesa duke punuar vazhdimisht.

Jini konsistent

Pasi të keni vendosur një kohë për të bërë detyrat e shtëpisë, përmbajuni planit! Zakonisht duhen rreth tre javë që shumica e fëmijëve të mësojnë vërtet programin e tyre të ri.

Lexo: Një mjeke ndan 5 ‘superushqimet magjike’ që i shton gjithmonë dietës së saj ‘për një sistem të fortë imunitar’

Nëse fëmija ose adoleshenti juaj ka vështirësi në ruajtjen e përqëndrimit për kohën që duhet të marri detyrat e shtëpisë, atëherë mund të dëshironi të konsideroni me kujdes ndarjen e punës për të përfituar nga koha kur fëmija juaj mund të përqëndrohet.

Ky hap i shtuar është veçanërisht i rëndësishëm për fëmijët dhe adoleshentët me depresion ose me ADHD. Ata mund të përfitojnë nga sesione të shumta të vogla pune dhe pushime më të shpeshta.

Edhe pse ideja prapa krijimit të një orari të detyrave të shtëpisë është që ta bëni fëmijën tuaj të punojë në mënyrë të vazhdueshme dhe të pavarur, mund t’ju duhet të shikoni punën e tyre kur të kenë mbaruar. Kjo është veçanërisht e rëndësishme për fëmijët më të vegjël.

Sigurohuni që ata i kuptojnë detyrat e tyre dhe se kanë përfunduar një punë të arsyeshme gjatë sesionit të detyrave të shtëpisë. Nëse zbuloni se fëmija juaj ka probleme në të vërtetë duke punuar gjatë kohës së detyrave të shtëpisë, zgjidhni problemin për të gjetur se cila mund të jetë arsyeja. Ndonjëherë fëmijët kanë nevojë për ndihmë shtesë dhe herë të tjera ata thjesht kanë nevojë për më shumë motivim për të përfunduar punën e tyre.

Nëse zbuloni se fëmija juaj vazhdon të luftojë me detyrat e shtëpisë edhe me një orar të caktuar, mund t’ju duhet të gërmoni pak më thellë. Merrni parasysh të diskutoni çështjet e fëmijës tuaj me mësuesin ose pediatrin e tyre.

Ndonjëherë fëmijët ngurrojnë të përfundojnë detyrat e shtëpisë për shkak të aftësive të padiagnostikuara të të mësuarit. Mund të ndodhë që fëmija juaj të luftojë me të kuptuarit e leximit ose të ketë një çrregullim të përpunimit të informacionit. Ose mund të jetë që fëmija juaj po lufton me një problem të shëndetit mendor si ankthi.

Lexo: Adoleshentët dhe mediat sociale: Vendosni një strategji që mbështet adoleshentët

Përcaktimi i një orari të detyrave të shtëpisë i lejon fëmijët të ndërtojnë disa aftësi të rëndësishme të jetës që do t’i ndihmojnë ata gjatë lundrimit në shkollën e mesme, kolegj dhe përfundimisht fuqinë punëtore. Praktika është e rëndësishme kur fëmijët mësojnë aftësi të reja. Pra, të kesh një rutinë të detyrave të shtëpisë rrit të mësuarit e fëmijës tuaj. Vetëm sigurohuni që nuk po kërkoni kohë për detyrat e shtëpisë në kurriz të të qenit fëmijë. Të kesh kohë për të luajtur është po aq e rëndësishme për zhvillimin e një fëmije sa të mësosh gjëra të reja.

verywellfamily