Shkencëtarët më në fund e dinë se çfarë e shkaktoi katastrofën më të madhe klimatike në histori 

Shkencëtarët besojnë se më në fund kanë zbuluar shkaktarin e katastrofës më të madhe klimatike në botë. Katastrofa në fjalë ka ndodhur rreth 252 milionë vjet më parë. Në atë kohë, bota po kalonte një “periudhë të trazuar të ngrohjes së shpejtë globale”.

Shumë më parë besonin se shkaku ishte një shpërthim vullkanik në Siberi. Megjithatë, provat e reja tregojnë se klima e botës tashmë po ndryshonte. Studiuesit publikuan një studim të ri në revistën Nature, i cili konfirmon se disa super-shpërthime në Australinë lindore mund të kishin ndihmuar në përshpejtimin e ndryshimeve klimatike ato miliona vjet më parë.

Super shpërthimet mund të kenë shkaktuar katastrofën më të madhe klimatike në botë

Studiuesit thonë se super-shpërthimet tronditën Australinë lindore midis 256 dhe 252 milionë vjet më parë. Këto super-shpërthime mund të kishin qenë një abetare e madhe për ndryshimin masiv të klimës që po kalonte bota në atë kohë.

Gjatë këtyre shpërthimeve, studiuesit besojnë se shpërthimet hodhën sasi masive gazrash dhe hiri në atmosferë. Emetimet e gazeve serrë kanë qenë gjithmonë shkaku kryesor i rritjes së temperaturave globale. Nivelet e gazit që do të kishin lëshuar këto shpërthime do të kishin luajtur lehtësisht një rol në katastrofën më të madhe klimatike në botë.

Studiuesit thonë se përhapja e hirit të prodhuar është në përputhje me disa nga shpërthimet më të mëdha vullkanike që ne njohim.

Dëshmi të shpërthimeve katastrofike në Australi

Përveç kësaj, studiuesit thonë se dëshmitë e shpërthimeve dhe burimi i tyre mund të gjenden në mbetjet e gërryera të vullkaneve të ruajtura në rajonin e New England të Uellsit të Ri Jugor.

Më tej, siç vërejnë studiuesit, shtresat e hirit vullkanik me ngjyrë të hapur mund të gjenden të varrosura në shkëmbin sedimentar. Ata gjetën këto shtresa nëpër zona masive të Uellsit të Ri Jugor dhe madje edhe në Queensland. Megjithatë, edhe më intriguese është shkalla e super-shpërthimeve. Ka kuptim që ato do të kishin qenë të mëdha, veçanërisht nëse do të ndihmonin në shkaktimin e katastrofës më të madhe klimatike në botë.

Autorët e studimit besojnë se vullkanet hodhën të paktën 150,000 km³ material në veri të Uellsit të Ri Jugor gjatë këtyre katër milionë viteve. Për krahasim, shpërthimi vdekjeprurës i malit Shën Helena në vitin 1980 ishte afërsisht 1 km³ shkëmb dhe material. Edhe shpërthimi i malit Vezuv në vitin 79 pas Krishtit do të kishte qenë vetëm rreth 3-4 km³.

Hulumtuesit e përfshirë në studim publikuan gjithashtu një artikull të detajuar duke zbërthyer gjetjet e tyre në The Conversation. Ju mund të lexoni drejtpërdrejt mendimet e tyre në lidhje me kërkimin. Në artikull, ata ndajnë edhe më shumë informacion se si këto super-shpërthime luajtën një rol në shkaktimin e katastrofës më të madhe klimatike në botë deri më sot.

Scientists finally know what triggered the biggest climate catastrophe in history (msn.com)