Viti i Ri zakonisht shënon një kohë reflektimi dhe planifikimi për vitin e ardhshëm. Për shumë njerëz, kjo përfshin vendosjen e objektivave profesionale për të arritur në fazën tjetër të karrierës dhe 2022 nuk do të jetë ndryshe.

Ndërsa hyjmë në vitin e tretë të punës që ka ndryshuar shumë nga pandemia, shumë punëtorë do të mendojnë se si mund të përfitojnë sa më shumë nga puna e tyre, ose t’i ndryshojnë gjërat tërësisht.

Shpesh, megjithatë, përcaktimi i qëllimeve dhe respektimi i tyre është më i lehtë të thuhet sesa të bëhet. CNBC Make It foli me psikologë të specializuar në sjelljen në vendin e punës për të zbuluar këshillat e tyre kryesore për të kuptuar qëllimet tuaja dhe për të qëndruar në rrugën e duhur gjatë këtij viti.

Lexo: Fotografimi i grave që ushqejnë me gji mund të çojë në burg në disa vende

Përcaktoni qëllimet tuaja

Mund të duket e qartë, por hapi i parë drejt arritjes së qëllimeve tuaja të karrierës është të kuptoni se çfarë janë ato në të vërtetë. “Për shumë njerëz, ato nuk janë me të vërtetë objektiva; ato janë mendime të paqarta për drejtimin e karrierës,” tha Dan Ariely, një profesor i psikologjisë dhe ekonomisë së sjelljes në Universitetin Duke.

Qëllimet duhet të jenë “konkrete dhe specifike”, pasi kjo i bën më të lehta për t’u njohur dhe monitoruar. Pasi të keni përcaktuar qëllimet konkrete, ju më pas mund të kuptoni hapat drejt tyre.

Bëjini ato të menaxhueshme

Kur i keni lidhur qëllimet tuaja, hapi tjetër është të siguroheni se ato janë të arritshme brenda një afati kohor të qartë, një vit për shembull.

“Çelësi është të siguroheni se ato janë të arritshme, realiste, ajo që dëshironi në të vërtetë – jo atë që njerëzit ju thonë se dëshironi – dhe lejimi i një kufiri gabimi,” tha Melissa Doman, një psikologe organizative.

Shpesh njerëzit vendosin synime të mëdha që zakonisht do të kërkonin disa faza të karrierës për t’i arritur. Në vend të kësaj ju duhet të drejtoni qëllimet tuaja për t’i bërë ato të arritshme brenda një viti.

Mikro-qëllimet janë çelësi.

Përcaktoni një strategji

Më pas, përpunoni hapat e nevojshëm për të arritur këto qëllime, qofshin ato që lidhen me kompaninë tuaj aktuale ose diku tjetër.

Sidoqoftë, nëse qëllimet tuaja të karrierës ju largojnë nga kompania juaj aktuale, provoni të flisni me njerëz të tjerë në fushën tuaj të zgjedhur për t’ju ndihmuar të kuptoni hapat e kërkuar për të përmbushur objektivat tuaja.

Jini të përgjegjshëm

Së fundmi, për të mbajtur objektivat tuaja gjatë gjithë vitit, gjeni një mënyrë për ta bërë veten të përgjegjshëm. Kjo mund të nënkuptojë gjetjen e një partneri ose rrjeti përgjegjshmërie për të ndarë udhëtimin tuaj, duke përfshirë sukseset dhe sfidat e tij.

Rekomandohet planifikimi i kontrolleve të rregullta, qoftë me veten ose me partnerin tuaj të llogaridhënies, për të monitoruar dhe shpërblyer përparimin tuaj. Kjo mund të jetë javore, mujore ose tremujore, në varësi të kohëzgjatjes që funksionon më mirë për ju.

Të dini kur të thoni jo

Përveç përcaktimit të qëllimeve tuaja, është gjithashtu e rëndësishme të dini se kur duhet thënë jo, sipas Vanessa Bohns, një psikologe sociale në Universitetin Cornell.

Një gjë që “i largon” shumë njerëz nga qëllimet e tyre është ngurrimi i tyre për të refuzuar kërkesat e jashtme. Por nëse kërkesa të tilla janë “periferike” për qëllimet tuaja kryesore, ato mund të bëhen përfundimisht një shpërqëndrim.

Jini më të vëmendshëm për gjërat me të cilat jeni dakord. Sa herë që bini dakord për diçka, ju domosdoshmërisht po i hiqni kohë diçkaje tjetër, kështu që dëshironi të peshoni me kujdes vendimin tuaj.

Kjo nuk do të thotë të thoni jo për të gjitha kërkesat e jashtme. Kjo shpesh nuk është as e mundur dhe as e këshillueshme. Në vend të kësaj, duhet të mendoni me kujdes se si kërkesa të tilla përshtaten me qëllimet tuaja dhe të merrni kohë për të dhënë përgjigjen tuaj.

Merrni kohën dhe hapësirën për të menduar nëse kjo është me të vërtetë diçka me të cilën dëshironi të pajtoheni, ose nëse në fakt është diçka që mund të marrë shumë kohë larg prioriteteve tuaja të punës dhe jetës.

CNBC