Më shumë se tre të katërtat e prindërve ndajnë fotot e fëmijëve të tyre në mediat sociale, sipas një raporti. Por a është kjo një gjë e mirë? Ekspertët gërmojnë në trendin e njohur si “sharenting”.


Çfarë është Sharenting?

“Sharenting praktikohet kur prindërit ose kujdestarët e tjerë kryesorë të përfshirë në kujdesin e fëmijës, ndajnë në mediat sociale për vitet në rritje të fëmijës,” thotë Gabrielle Usatynski, një këshilltare profesionale e liçencuar.

Një raport nga Security.org zbuloi se 77% e prindërve ndanin fotot e fëmijëve të tyre në internet dhe 81% përdornin emrat e tyre të vërtetë kur postonin për ta. Parent Zone thotë se fëmijët kanë 1,500 fotografi të tyre në internet deri në moshën 5 vjeç. Dhe më shumë se 80% e fëmijëve kanë një prani digjitale deri në moshën 2 vjeç.

“Thjesht të tregosh një fëmijë në një pozitë shumë të cënueshme dhe pastaj ta përdorësh atë për të folur për një strategji prindërore ose vështirësi që po përjeton, më duket e tepruar”, thotë Usatynski.

Ekzistojnë gjithashtu rreziqe sigurie, si identitetet e vjedhura dhe pedofilia. Ekspertët diskutojnë të mirat dhe të këqijat e Sharenting dhe japin këshilla për lundrimin në hapësirën digjitale.

Pse prindërit bëjnë sharenting?

Kelley Kitley, një psikoterapiste dhe nënë e katër fëmijëve të moshës 9 deri në 15 vjeç, thotë se njerëzit që ndajnë në rrjetet sociale priren të jenë në njërën nga dy korsitë. Në njërën, ka njerëz që kërkojnë të lidhen dhe normalizojnë shumë aspekte të jetës si prind.

“Pastaj ka njerëz që janë, “Na shikoni ne. Ne shkuam në këtë udhëtim,” thotë Kitley, “Ata postojnë çdo orë.”

Zgjedhja e imazhit të përsosur

Usatynski thotë se një nga arsyet kryesore për ndarjen është dëshira e një të rrituri për të krijuar një imazh të caktuar publik të familjes.

Ndarja e betejave

Por jo të gjithë po përpiqen të tregojnë se kanë një jetë të përsosur me fotografitë. Në fakt, ndonjëherë, ndarja përfshin të kundërtën. Ka pasur një lëvizje në rrjetet sociale për të treguar anën jo aq magjepsëse të #jetës së prindërve.

Lexo: Si të vendosni një orar më të mirë që fëmijët tuaj të bëjnë detyrat e shtëpisë?

Mbajtja e kontakteve

Megjithëse familjet me shumë breza janë në rritje, jo të gjithë jetojnë me ose brenda distancës nga familja dhe miqtë. Për disa, ndarja e fotografive në mediat sociale është një mënyrë për të përditësuar të gjithë mbi rritjen dhe zhvillimin e fëmijës së tyre me një lëvizje të shpejtë.

“Kjo ju lejon të nxisni marrëdhënie të vazhdueshme me njerëz që njihni dhe ju interesojnë, dhe të cilët me të vërtetë kujdesen për ju,” thotë Usatynski. Sidoqoftë, ajo thekson se beson se të rriturit duhet të ndajnë vetëm imazhe me familjen dhe miqtë e ngushtë.

Anët pozitive të Sharenting

Megjithëse ndarja mund të jetë e diskutueshme, disa ekspertë dhe prindër nuk mendojnë se është diçka e keqe. Përfitimet shpesh vijnë kur njerëzit janë të gatshëm të flasin për gjëra të tilla si oraret e ngarkuara dhe stresi.

“Ne mund të lidhim dhe normalizojmë prindërit,” thotë Kitley. “Kur ndajmë në një mënyrë që është e vërtetë dhe autentike, kjo mund të jetë përfituese.”

Lidhja me njerëz me mendje të njëjtë

Kitley thotë se njerëz të ndryshëm kanë vështirësi në ndarjen e luftës së tyre ose duke pranuar reagime personalisht. Të tjerët mund të mos kenë miq që janë prindër ose nuk i shohin shpesh familjet e tyre. Për ta, lidhjet në internet mund të jenë të fuqishme.

“Në vend të mendimit të një personi, ju mund të merrni opinionet e 100 njerëzve”, thotë Kitley. “Shanset janë të paktën gjysma e njerëzve do t’ju japin afirmim.”

Lexo: 6 mënyra për ta ndihmuar fëmijën tuaj të mësojë

Heqja e presionit mbi prindërimin

Lëvizja për t’i bërë mediat sociale më pak të theksuara dhe më shumë një hapësirë për ndarjen autentike mund të zvogëlojë presionin për të qenë një prind i përsosur.

“Si terapiste, dëgjoja njerëzit të thoshin:” Kjo familje është gjithmonë duke bërë këto gjëra argëtuese dhe ndihem si një prind i keq, sepse nuk jam atje duke bërë të gjitha këto gjëra me fëmijët e mi”, thotë Kitley.

Por tani, Kitley thotë se disa prindër po kërkojnë mediat sociale si një mjet për të treguar se pas shumë fotografive të buzëqeshura të familjes ishte një krizë që çoi në të.

Disavantazhet e Sharenting

Megjithëse ndarja mund të na ndihmojë të komunikojmë dhe të themi të vërtetat tona si prindër, është e ndërlikuar. Shumë fëmijë, imazhet e të cilëve po shpërndahen nuk kanë aftësinë të japin pëlqimin për to. Ekzistojnë gjithashtu çështje të sigurisë që ekspertët kanë frikë se prindërit nuk po i marrin parasysh para se t’i publikojnë.

Çështjet e sigurisë

Gjurma digjitale e një fëmije shpesh fillon ditën kur ai lind kur prindërit bëjnë një fotografi dhe e ndajnë atë, së bashku me emrin e plotë të fëmijës dhe ditëlindjen, në një postim në mediat sociale. Imazhi është me qëllim të mirë-prindërit duan ta prezantojnë fëmijën me rrethin e tyre. Por gjithashtu mund të jetë duke rritur rrezikun e fëmijëve të tyre për të vjedhur identitetet e tyre. 14% e prindërve raportojnë se fëmijëve të tyre u janë vjedhur identitetet, thotë Security.org. Dhe Barclays Bank parashikon që ndarja do të përbëjë dy të tretat e mashtrimit të identitetit kundër të rinjve deri në vitin 2030.

Ekspozimi i fëmijëve ndaj grabitqarëve

FBI ka paralajmëruar për rrëmbime të lidhura me mediat sociale, por po shfaqet edhe një lloj tjetër problemi. Quhet rrëmbim digjital dhe Vigderman thotë se ndodh kur dikush vjedh foton e një fëmije dhe fillon ta postojë atë në burimet e tij.

“Një i huaj do të përdorë foton e një të mituri dhe do ta postojë sikur të jetë fëmija i tij vetëm për pëlqimet dhe komentet,” thonë ekspertët.

Dhe studiuesit australianë zbuluan se rreth gjysma e fotografive në faqet e internetit të pedofilëve ishin vjedhur nga mediat sociale. Këto fotografi ishin të fëmijëve që bënin gjëra në dukje normale, të tilla si një fëmijë i vogël duke luajtur me kamionë.

Bërja publike e një fëmije deri në ngacmimin në internet

Gati 60 përqind e adoleshentëve kanë qenë viktima të ngacmimeve kibernetike, sipas një studimi të vitit 2018 nga Pew Research. Shumica e studimeve përqëndrohen sesi zakonet online të fëmijëve ndikojnë në rrezikun e tyre të ngacmimit kibernetik. Adoleshentët që kalojnë më shumë kohë në mediat sociale janë zakonisht më të prirur për t’u ngacmuar në internet. Por Vigderman shqetësohet se fotot e turpshme të postuara nga prindërit, si të një fëmije që fle në makinë me gojën hapur, mund ta vënë fëmijën në rrezik për ngacmim nga bashkëmoshatarët e tyre.

Çfarë përcakton mbi-ndarjen?

Ekspertët në përgjithësi pajtohen se disa publikime janë në rregull, megjithëse prindërit duhet ta bëjnë këtë vetëm me njerëzit me të cilët janë të afërt në jetën reale. Shumë prindër janë të hapur për të postuar më shumë. Si rezultat, përkufizimet e “shpërndarjes së tepërt” nuk janë të prera dhe të ndara. Por Kitley ofroi zgjedhjen më të mirë.

“Unë gjithmonë pyes veten,” Nëse fëmija im do ta shihte, si do të ndiheshe për këtë? “, thotë Kitley. “është e turpshme nëse është një fotografi që fëmija do të ndiheshe keq nëse do ta shikonte kur të rritej.”

Tani që katër fëmijët e Kitley janë mjaft të rritur për të pasur një mendim, ajo i pyet gjithmonë para se të postojë. Si rezultat, përkufizimi i familjes së saj mbi ndarjen e tepërt ka ndryshuar. Për shembull, kur vajza e saj ishte më e vogël, ajo një herë postoi një fotografi të saj duke fjetur tek shkallët. Por kjo do ta vinte në siklet tani.

Si të lundroni të sigurtë në botën e ndarjes?

Është e mundur të gjesh një medium të sigurtë dhe të shëndetshëm për ndarjen që funksionon për familjen tuaj. Ekspertët ndajnë disa këshilla për prindërit.

  • Kufizoni miqtë dhe ndjekësit tuaj. Bërja e llogarive private nuk është e mjaftueshme nëse ende keni njerëz të rastësishëm që ju ndjekin. Duhet të bëni reduktimin e miqve dhe ndjekësve vetëm për njerëzit që njihni dhe besoni.
  • Përdorni aplikacione ose shërbime të tjera. Ndjekësit e Facebook, TikTok dhe Instagram mund të jenë të vështirë për t’u menaxhuar, veçanërisht nëse llogaritë tuaja të para datojnë me fëmijët tuaj. Prindërit duhet të marrin në konsideratë ndarjen në platforma të tjera.
  • Mendoni para se të postoni. Ajo fotografi e të porsalindurit tuaj duke bërë banjën e tij të parë mund të duket e bukur në mjegullën e prindërve të rinj, por mund të jetë ushqim për grabitqarët dhe të bëhet i turpshëm më vonë në jetë. Informacione të tjera mund t’i hapin ato ndaj mashtrimit. Fotografitë e zhveshura ose gjysmë të zhveshura, informacione personale si mosha, ekipet sportive të preferuara ose kafshët shtëpiake. Kjo e fundit mund të përdoret si pyetje sigurie për fjalëkalimet më vonë në jetë. Gjithashtu mos bëni fotografi me uniforma shkollore ose foto me adresa shtëpie.
  • Pyetini ata së pari. Nëse një fëmijë është 5 vjeç ose më i madh, prindërit duhet t’i pyesin nëse janë të kënaqur me postimin para se të shtypin publiko. Ky veprim i jep fëmijës të ketë kokën lart dhe një kontroll mbi gjurmën e tij digjitale.

parents