Rrobat që vishni. Ushqimin që hani. Ngjyra e mureve të dhomës tuaj të gjumit. Ku shkoni dhe si arrini atje. Njerëzit me të cilët rri. Në cilën orë shkoni në shtrat.

Çfarë kanë të përbashkët këto gjëra, po pyet? Ata janë vetëm disa shembuj të qindra gjërave që prindërit tuaj kontrolluan për ju kur ishit fëmijë. Si fëmijë, nuk kishit një fjalë shumë të gjatë që vazhdoi; prindërit tuaj morën vendime për gjithçka, nga drithërat që hani në mëngjes te pizhamet që vishnit natën. Dhe është një gjë e mirë gjithashtu – fëmijët kanë nevojë për këtë lloj mbrojtjeje dhe ndihme sepse nuk janë aq të pjekur sa të kujdesen për veten e tyre dhe të marrin vendime të kujdesshme vetë.

Por përfundimisht, fëmijët rriten dhe bëhen adoleshentë. Dhe një pjesë e të qenit adoleshent është zhvillimi i identitetit tuaj – një që është i ndarë nga prindërit tuaj. është krejt normale që adoleshentët të krijojnë mendimet, mendimet dhe vlerat e tyre për jetën; është ajo që i përgatit ata për moshën e rritur.

Por ndërsa ndryshoni dhe rriteni në këtë person të ri që merr vendimet e tij ose të saj, prindërit tuaj mund ta kenë të vështirë të përshtaten. Ata nuk janë mësuar ende me të riun – ata të njohin vetëm si fëmijë që vendosin gjithçka për ty dhe nuk shqetësoheshin.

Në shumicën e familjeve, është ky rregullim që mund të shkaktojë shumë luftime midis adoleshentëve dhe prindërve. Ju dëshironi të mbuloni muret tuaja me postera; ata nuk e kuptojnë pse nuk ju pëlqen më sfondi juaj fëmijëror. Ju mendoni se është në rregull të shkoni në qendër tregtare çdo ditë pas shkollës; ata preferojnë që ju të luani një sport.

Përplasjet si këto janë shumë të zakonshme midis adoleshentëve dhe prindërve – adoleshentët zemërohen sepse ndjejnë se prindërit nuk i respektojnë ata dhe nuk u japin hapësirë ​​për të bërë atë që u pëlqen dhe prindërit zemërohen sepse nuk janë mësuar të mos jenë në kontrollojnë ose nuk pajtohen me vendimet e adoleshentëve.

ëhtë e lehtë që ndjenjat të lëndohen shumë kur ka konflikte si këto. Dhe çështje më të komplikuara – si llojet e miqve që keni ose qëndrimet tuaja në lidhje me seksin dhe festat – mund të shkaktojnë debate edhe më të mëdha, sepse prindërit tuaj do të jenë gjithmonë të vendosur për t’ju mbrojtur dhe për t’ju mbajtur të sigurt, pa marrë parasysh sa vjeç jeni.

Përmbys

Lajmi i mirë në lidhje me luftën me prindërit tuaj është se në shumë familje grindja do të zvogëlohet ndërsa prindërit bëhen më të qetë me idenë se adoleshenti i tyre ka të drejtë për mendime të caktuara dhe një identitet që mund të jetë i ndryshëm nga i tyre.

Mund të duhen disa vjet që prindërit dhe adoleshentët të përshtaten me rolet e tyre të reja. Ndërkohë, përqendrohu në komunikimin me prindërit sa më mirë.

Ndonjëherë kjo mund të ndihet e pamundur – sikur ata thjesht nuk e shohin këndvështrimin tuaj dhe nuk do ta shohin kurrë. Por të flasësh dhe të shprehësh mendimet e tua mund të të ndihmojë të fitosh më shumë respekt nga prindërit e tu, dhe mund të jesh në gjendje të arrish kompromise që i bëjnë të gjithë të lumtur. Për shembull, nëse jeni të gatshëm të pastroni dhomën tuaj në mënyrë që të qëndroni jashtë një orë më vonë, të dy ju dhe prindërit tuaj largoheni me një marrëveshje të mirë.

Mbani mend gjithashtu, që prindërit tuaj ishin adoleshentë një herë dhe se, në shumicën e rasteve, ata mund ta lidhin me atë që po kaloni.

kidshealth