Shumica prej nesh janë të vetëdijshëm se fëmijët zakonisht kursehen nga efektet më serioze të COVID-19. Sigurisht, disa fëmijë përjetojnë efekte serioze dhe afatgjata, por shumica jo. Megjithatë, edhe pse të gjithë kemi mësuar të përshtatemi me COVID, ka mbetur pak mister pse fëmijët kanë qenë kryesisht të sigurt nga sëmundjet e rënda.

Një studim i ri i mbështetur nga Instituti Amerikan i Shëndetësisë dhe i botuar në Cell po hedh pak dritë mbi këtë pyetje. Studiuesit shikuan përgjigjet e antitrupave të një grupi foshnjash që ishin të infektuar me COVID dhe e krahasuan këtë me përgjigjet tipike të antitrupave të të rriturve të infektuar. Me pak fjalë, studiuesit zbuluan se përgjigjia imune e foshnjave ishte e vendosur kryesisht në hundët e tyre, dhe jo në gjakun e tyre, gjë që mund të shpjegojë pse fëmijët kanë përgjigje më pak të rënda ndaj COVID.

Pikat kryesore të hulumtimit

Ekipi hulumtues studioi 81 foshnja dhe fëmijë të vegjël, të moshave 1 muaj deri në gati 4 vjeç. Prindërve të tyre iu kërkua t’i monitoronin për shenja të COVID. “Studimi konsistonte në monitorimin e infeksionit COVID-19 dhe matjen e përgjigjes imune duke mbledhur shtupa javore hundore dhe mostra gjaku para dhe pas infeksionit,” shpjegoi Behnoosh Afghani, MD , një specialist i sëmundjeve infektive pediatrike në UCI Health, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

Nga 81 fëmijët, 54 u prekën nga COVID dhe përjetuan simptoma të lehta. Studiuesit gjithashtu ekzaminuan tamponët e hundës dhe mostrat e gjakut nga nënat dhe të rriturit e tjerë, për të krahasuar përgjigjen e tyre imune me ato të këtyre foshnjave dhe fëmijëve.

Studimi zbuloi sa vijon:

Përgjigjet e antitrupave të fëmijëve të vegjël janë të ndryshme nga të rriturit.

Fëmijët priren të kenë më shumë përgjigje të antitrupave të hundës sesa të rriturit.

Të rriturit priren të kenë më shumë citokina inflamatore sesa fëmijët, të cilat janë proteina të lidhura me COVID-in e rëndë .

Foshnjat dhe fëmijët e vegjël prodhojnë përgjigje antitrupash që zgjasin rreth 300 ditë, ndërsa përgjigjet e antitrupave të të rriturve priren të zgjasin për një kohëzgjatje më të shkurtër.

Implikimet e Studimit

Siç përshkruajnë studiuesit, gjetjet e tyre tregojnë idenë se fëmijët priren të sulmojnë virusin COVID ndërsa hyn në trupin e tyre përmes kanaleve të hundës, përpara se të lëvizë nëpër pjesën tjetër të trupit të tyre. Kjo mund të shpjegojë faktin se COVID është zakonisht më pak i rëndë për fëmijët, sipas tyre.

“Përgjigjja e antitrupave të mukozës së zbuluar në mukozën e hundës së fëmijëve nuk ishte e pranishme tek të rriturit,” shpjegon Dr. Afghani. “Ndryshe nga fëmijët, përgjigjja imune në gjakun e të rriturve të infektuar përbëhej kryesisht nga citokina inflamatore, gjë që shpjegon sëmundjen më të rëndë tek të rriturit.”

Edhe pse hulumtimi tregon se fëmijët duket se prodhojnë antitrupa më afatgjatë, duke treguar nivele të larta të antitrupave deri në 300 ditë pas infeksionit, Richard Martinello, MD , një specialist i sëmundjeve infektive pediatrike në Yale Medicine, thotë se ka disa paralajmërime për t’u mbajtur në mendje.

“Ndërsa antitrupat që zhvilluan fëmijët e vegjël ishin efektivë në ndalimin e riprodhimit të virusit dhe këto nivele të antitrupave mbetën të ngritura për një periudhë më të gjatë se sa shihet tek të rriturit, sasia fillestare e antitrupave të prodhuar kundër virusit SARS-CoV-2 nuk ishte aq e madhe në krahasim me të rriturit”, thotë Dr. Martinello. “Gjithashtu, qelizat e kujtesës imune të prodhuara tek fëmijët e vegjël nuk ishin aq të mëdha dhe nuk zgjasin aq gjatë në krahasim me të rriturit.”

Pse disa fëmijë marrin raste më serioze të COVID?

Megjithëse ky hulumtim ndihmon në zbardhjen e misterit se përse fëmijët në përgjithësi kanë raste më të lehta të COVID se të rriturit, ka disa fëmijë që përjetojnë raste më të rënda. Për shembull, disa fëmijë edhe nëse përjetojnë simptoma të lehta të sëmundjes, zhvillojnë simptoma të gjata të COVID. Për më tepër, disa fëmijë përjetojnë një gjendje të rëndë post-COVID të quajtur sindromi inflamator multisistem tek fëmijët ( MIS-C ), i cili shkakton inflamacion të përhapur në trup dhe kërkon trajtim mjekësor dhe shtrimin në spital.

Pra, pse ndodh që shumica e fëmijëve përjetojnë simptoma të lehta dhe shërohen plotësisht nga COVID ndërsa të tjerët jo? Shumica e ekspertëve pajtohen se nuk është e qartë pse disa fëmijë të shëndetshëm zhvillojnë këto paraqitje të rënda, ndërsa të tjerët jo, por një përgjigje e rëndë imune mund të jetë fajtor, thotë Zachary Hoy , një specialist i sëmundjeve infektive pediatrike i certifikuar nga bordi dhe drejtor mjekësor në Pediatrix Medical Group në Nashville. , Tenesi.

“Sistemet imunitare të disa fëmijëve aktivizojnë shumë fort COVID-in me inflamacion të tepërt dhe jospecifik,” shpjegon ai. “Ky inflamacion mund të shkaktojë përfshirjen e organeve të shumta dhe të çojë në vështirësi në funksionimin e atyre organeve, veçanërisht zemrës.”

Një mekanizëm i ngjashëm ka të ngjarë të funksionojë kur bëhet fjalë për COVID-in e gjatë tek fëmijët, thotë  Dolly Sharma, MD , drejtoreshë e sëmundjeve infektive pediatrike në Spitalin Universitar Northwell Staten Island në Nju Jork. Rastet më serioze të COVID mund të lidhen me një përgjigje të ekzagjeruar hiper-imune, që në thelb është sistemi juaj imunitar që shkon në mbingarkesë pas një infeksioni COVID, thotë ajo.

“Një fenomen i tillë mund të implikohet në prodhimin e përgjigjeve të zgjatura ose të ekzagjeruara ndaj infeksionit COVID,” thotë Dr. Sharma.

Çfarë do të thotë kjo përsa i përket fëmijëve dhe vaksinave?

Për fëmijët që kanë përgjigje kryesisht më të buta ndaj COVID mund t’ju bëjë të besoni se fëmijët nuk kanë nevojë të vaksinohen kundër COVID. Po kështu, të mësuarit se fëmijët zakonisht kanë antitrupa afatgjatë mund t’ju bëjë të vendosni të mos i jepni fëmijës suaj përforcuesin më të fundit të COVID, nëse ai ka qenë më parë i infektuar me COVID.

Çdo familje duhet të konsultohet me pediatrin e saj dhe të marrë një vendim që funksionon për ta, por ekspertët thonë se ky studim nuk do të thotë se fëmijët nuk kanë nevojë për vaksina dhe përforcues të rekomanduar kundër COVID .

“Ky studim nuk duhet të interpretohet si sugjerim se vaksinimi për foshnjat dhe fëmijët e vegjël nuk është i rëndësishëm – ai nuk është projektuar për të adresuar këtë pyetje”, thotë Dr. Martinello. Vaksinimi është i rëndësishëm për foshnjat dhe fëmijët e vegjël, sepse i mbron ata kundër sëmundjeve serioze dhe komplikimeve nga COVID, si dhe mbron kontaktin e ngushtë të fëmijëve (si gjyshërit) duke ulur rrezikun e infeksionit dhe ngjitjes, shpjegon Dr. Martinello.

Tani për tani, si Akademia Amerikane e Pediatrisë (AAP) ashtu edhe Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) po rekomandojnë që të gjithë të moshës 5 vjeç e lart të marrin një dozë të përforcuesit të përditësuar të COVID, i cili u formulua për të përputhur me disa nga më shumë. variantet e COVID që qarkullojnë së fundmi. Fëmijët e moshës 6 muaj deri në katër vjeç gjithashtu duhet të stimulohen, por mund të kenë nevojë për më shumë se një dozë, në varësi të llojit të vaksinës që marrin.

Sigurohuni që të pyesni pediatrin tuaj se cila vaksinë ose përforcues COVID është e duhura për fëmijën tuaj dhe kur duhet ta marrë atë.

parents.com