20-30% e popullsisë zakonisht kafshojnë thonjtë e tyre, dhe shkaku i saktë i kafshimit të thonjve (onikofagia) është i panjohur. Por hulumtimet tregojnë se fëmijët mund të kafshojnë thonjtë për disa arsye, përfshirë ankthin apo shqetësimin fizik. “Për shkak se është një zakon i përsëritur, mund të jetë një sjellje vetë-qetësuese,” thotë Kimberly Montez, asistente-profesore e pediatrisë në Shkollën e Mjekësisë Wake Forest.


Nga ana tjetër, “ndonjëherë është thjesht estetike”, thotë Antwon Chavis, asistent profesor i pediatrisë në Oregon Health & Science University. “Disa fëmijë me të vërtetë pëlqejnë të kenë thonj të shkurtër.” Kafshimi i thonjve gjithashtu mund të ndodhë nëse fëmijët janë të mërzitur, shton ai.

Pasojat e kafshimit të thonjve tuaj

Edhe pse kafshimi i thonjve është i shëmtuar në situata shoqërore, është zakonisht i padëmshëm për fëmijët. Sidoqoftë, mund të bëhet një shqetësim mjekësor nëse dëmton kutikulën, thoin ose lëkurën përreth. “Nëse lëkura rreth thoit është e kuqe, e dhimbshme ose ka gjak, fëmija juaj duhet të vizitohet nga pediatri i tyre,” thotë Dr. Montez.

Kafshimi i thonjve gjithashtu mund të rrisë rrezikun për paronychia, një infeksion i lëkurës rreth thonjve. “Dhe nëse fëmijët luajnë shumë në papastërti, ekziston gjithashtu mundësia për të marrë infeksione parazitare,” thotë Dr. Hill.

Së fundmi, kafshimi i thonjve mund të jetë një shenjë depresioni ose ankthi. “Nëse një fëmijë po përjeton dhimbje ose siklet nga kafshimi i thonjve, por e bëjnë atë gjithsesi, ata mund të jenë duke u përpjekur t’ju thonë se kanë njëfarë ankthi se kafshimi i thonjve po u jep lehtësim,” thotë Dr. Chavis.

Si ta ndaloni fëmijën tuaj të kafshojë thonjtë?

Prindërit nuk duhet të jenë ndëshkues ose ofendues për zakonin e kafshimit të thonjve të fëmijës së tyre. “Shpesh, tërheqja e vëmendjes ndaj sjelljes, veçanërisht përmes talljes ose ndëshkimit, do të bëjë që ajo të përkeqësohet”, thotë Dr. Montez.

Në vend të kësaj, nëse shqetësoheni nga kafshimi i thonjve, mund të provoni stërvitjen e kthimit të zakonit, i cili përdor përforcim pozitiv. Shumica e njerëzve nuk janë në dijeni të zakoneve të tyre, shpjegon Dr Hill, kështu që hapi i parë është ta tërheqësh atë në vëmendjen e fëmijës suaj. Një mënyrë për ta bërë këtë është ulja e tyre para pasqyrës ndërsa kafshojnë thonjtë dhe t’u thoni: “Kështu dukesh dhe ndihesh kur kafshon thonjtë”.

Ose, nëse fëmija juaj është mjaft i rritur, thjesht mund ta pyesni për kafshimin e thonjve. “Kur tërhiqni butësisht vëmendjen e tyre, mund të thoni,” A ndihesh më mirë kur e bën këtë? Apo thjesht je i/e mërzitur?”” Thotë Dr. Chavis. “Fëmijët mund të japin përgjigje shumë të kuptueshme për pyetjet e thjeshta.”

Hapi i dytë është përqëndrimi i energjisë së fëmijës tuaj në diçka tjetër. Për shembull, në vend që të kafshojnë thonjtë, ata mund të përqafojnë një kukull, të luajnë apo të shtypin një top stresi. “Dhe sa herë që i shikoni ata duke u përpjekur të kafshojnë thonjtë, ju i kujtoni se ata kanë një zakon të ndryshëm, më të pranueshëm për të ndjekur,” thotë Dr Hill. Me kalimin e kohës, zakoni më pak i dëshiruar zëvendësohet me zakonin më të dëshiruar.

Së fundmi, “për fëmijët që gjejnë lehtësim të vërtetë në kafshimin e thonjve ose po përjetojnë shqetësim fizik, është e rëndësishme të shqyrtohen gjërat që i stresojnë që mund të ndodhin në jetën e fëmijës”, thotë Dr. Chavis. “Nëse ka ankth të paadresuar, do të jetë e vështirë të zgjidhet kafshimi i thonjve pa adresuar stresuesit në radhë të parë.”

Parenting