Fëmija juaj çdo ditë i afrohet të qenit një adoleshent i vërtetë . Ndryshime të mëdha ndodhin gjatë viteve të adoleshencës nga rritja dhe puçrrat tek rritja e pavarësisë dhe përqendrimi te miqtë. Në mënyrë tipike, 12-vjeçarët kanë momente kur sillen si fëmija që keni njohur gjithmonë dhe papritmas kthehen në një të rritur pak para jush.

Kjo është koha për t’u siguruar që fëmija juaj të ketë aftësitë që u nevojiten për të lulëzuar gjatë viteve të adoleshencës. Lexoni për të zbuluar se si të përgatiteni për zhvillimin fizik, social-emocional dhe njohës që ndodh për 12-vjeçarët.Gjuha 12-vjeçare dhe momentet njohëseGjuha 12-vjeçare dhe momentet njohës

Gjuha 12-vjeçare dhe momentet njohëse

Truri i një 12-vjeçari mund të ketë ndalur së rrituri në madhësi, por nuk është gati të zhvillohet. Këtu janë disa gjëra që mund të vini re:

Arsyetimi është më kompleks

Të menduarit abstrakt, zgjidhja e problemeve dhe logjika po bëhen të gjitha më të lehta.

“Ata tregojnë përmirësim në arsyetimin dhe përpunimin e informacionit ndërsa vazhdojnë të maturohen,” thotë Chris Cardona-Correa , MD, një pediatër në Minesota për Fëmijë në West Saint Paul. “Adoleshentët e rinj mund të demonstrojnë aftësinë për planifikim afatgjatë dhe aftësinë për të marrë në konsideratë pikëpamjet dhe ndjenjat e tjera, dhe kjo aftësi vazhdon të zhvillohet ndërsa rriten.”

Mund të jenë impulsivë

Megjithatë, korteksi paraballor, i cili është pjesa e trurit që luan një rol në kontrollin e impulsit dhe aftësitë organizative, është ende duke u pjekur. Pra, mos u habitni nëse 12-vjeçari juaj angazhohet në ndonjë sjellje potencialisht impulsive ose rrezikuese.

Thuaj përshëndetje sarkazmës

Në moshën 12-vjeçare, shumica e fëmijëve zotërojnë shumë aftësi gjuhësore dhe komunikuese. Ata janë në gjendje të mendojnë përtej interpretimeve të mirëfillta, dhe fjalët e urta dhe idiomat nuk do të fluturojnë më mbi kokat e tyre. Ju ndoshta do të merrni shijen tuaj të parë të sarkazmës dhe zhargonit të adoleshencës dhe ata do të kuptojnë tonin dhe gjuhën aktuale në një bisedë, thotë Jen Trachtenberg , MD, një pediatre dhe eksperte prindërore e certifikuar nga bordi nga Nju Jorku.

Pikat 12-vjeçare emocionale dhe sociale

Emocionet e adoleshencës nuk janë shaka dhe me siguri do të shijoni udhëtimin e egër gjatë vitit të ardhshëm. Dymbëdhjetë vjeçarët i duan prindërit e tyre, por gjithashtu duket se nuk duan të bëjnë asgjë me ta dhe miqtë bëhen më të rëndësishëm se kurrë. 

Këtu janë disa piketa social-emocionale për t’u parë tek 12-vjeçarët:

Miqtë janë një punë e madhe

“Ndërsa adoleshentët e hershëm kanë filluar të ndahen nga familja, adoleshenti do të jetë më i varur nga grupet e bashkëmoshatarëve për mbështetje,” thotë Dr. Cardona-Correa. Grupet e bashkëmoshatarëve zakonisht shoqërohen me miqësi të forta të vetmuara me të njëjtën gjini që ndonjëherë mund të duket intensive. Fëmija juaj 12-vjeçar mund të jetë gjithashtu i interesuar të krijojë marrëdhënie romantike dhe miqësi me të gjitha gjinitë.

Zhvillimi i ndjenjës së identitetit

Tani fëmija juaj do të fillojë të eksplorojë ndjenjën e identitetit të tij personal. Dr. Trachtenberg thotë se ata do të fillojnë të eksplorojnë më në thellësi temat me interes dhe do të kenë një nivel më të lartë të vetëdijes, duke u bërë më të pavarur dhe duke kërkuar zgjidhjet e tyre në vend që të kërkojnë ndihmë nga të rriturit. . Kjo shpesh nënkupton gjetjen e pavarësisë nga prindërit dhe anëtarët e tjerë të familjes, por me këtë vjen rreziku i presionit të bashkëmoshatarëve dhe dinamikave të ndërlikuara të miqësisë.

Shkathtësitë drejtuese të lulëzuara

Fëmija juaj gjithashtu do të fillojë të zhvillojë aftësi udhëheqëse dhe të kuptojë idenë e kthimit në komunitet. Inkurajoni këto aftësi duke i lënë të marrin pjesë në proceset vendimmarrëse në shtëpi dhe duke mbështetur përfshirjen në aktivitetet e komunitetit ose të shkollës.

Eksplorimi i ideve të ndryshme

Shumë 12-vjeçarë fillojnë të eksplorojnë moralin e grupit të tyre. Mos u habitni nëse 12-vjeçari juaj njofton se dëshiron të adoptojë një mënyrë jetese të re, në mënyrë që të mund të jetojë si familja e mikut të tij ose që dëshiron të eksplorojë nje fe. Eksplorimi i moralit është një pjesë normale e procesit të zhvillimit. Ndërsa është e rëndësishme të shpjegoni moralin tuaj dhe të vendosni rregulla që promovojnë moralin në familjen tuaj. Mos u shqetësoni shumë kur fëmija juaj thotë se nuk pajtohet me bindjet tuaja. E gjithë kjo është pjesë e zhvillimit të identitetit të tyre.

Si ta mbani të sigurt 12-vjeçarin tuaj

Siguria shkon përtej fizikes në këtë moshë. Mbajini kanalet e komunikimit të hapura dhe të disponueshme për 12-vjeçarin tuaj. Fëmija juaj po krijon pavarësinë e tij, por kjo mund të rezultojë që ai të përjetojë situata për të cilat nuk është gati ose nuk di si t’i trajtojë. Kjo përfshin gjithçka që shkon së bashku me presionin e bashkëmoshatarëve. Bëjini të ditur se mund të flasin gjithmonë me ju.

Ja çfarë duhet të keni kujdes kur rritni fëmijën tuaj 12-vjeçar:

Nevojat për komunikim

Edhe pseadoleshenti juaj është duke krijuar pavarësinë e tyre, ata ende duhet të dinë se prindërit e tyre janë të disponueshëm për mbështetje. Flisni shpesh për gjërat që 12-vjeçari juaj do të donte të ishte në gjendje të bënte vetë .

” Komunikimi është çelësi ,” thotë Dr. Trachtenberg. “Bëni pyetje të hapura dhe dëgjoni, mos ofroni vetëm këshilla.”

Shenjat e problemeve të shëndetit mendor

Në moshën 12 vjeç, fëmija juaj mund të ndihet i pakëndshëm ose i vetëdijshëm për ndryshimin e trupit të tij. Ndërsa kjo është e zakonshme, mbani një sy të ngushtë në çdo ndryshim në modelet e tyre të të ngrënit ose ndonjë shenjë që ata ndihen negativë për pamjen e tyre. Çrregullimet e të ngrënit janë të zakonshme në këtë grupmoshë, prandaj është e rëndësishme të kontrolloni se si ndihet fëmija juaj për trupin e tij.

Monitoroni kohën e ekranit

Sigurisht, koha para ekranit vazhdon të jetë një aktivitet për t’u monitoruar gjatë dy viteve. Qëndroni të informuar sa kohe para ekranit po përdor 12-vjeçari juaj dhe instaloni kontrollet prindërore për t’u siguruar që ai të ketë akses vetëm në materialet e përshtatshme për moshën.

Siguria e mediave sociale

Ndërsa shumica e kompanive të teknologjisë kërkojnë një moshë minimale 13 vjeç për përdoruesit, fëmija juaj ka të ngjarë të ketë hapur tashmë temën e përdorimit të mediave sociale dhe smartfonëve me ju. Përveç respektimit të udhëzimeve të kompanisë, mënyra të tjera për të ndihmuar në mbajtjen e fëmijës tuaj të sigurt në mediat sociale përfshijnë vendosjen e kufizimeve të qarta dhe ndihmën e tyre për të lundruar pozitivisht. Vazhdoni me kujdes: Pasi fëmija juaj të ketë llogarinë e tij në mediat sociale, atëherë ai rrezikohet nga bulizmi kibernetik.

Kur duhet të shqetësoheni për 12-vjeçarin tuaj

Zhvillimi fizik dhe emocional nuk shkojnë gjithmonë krah për krah kur një fëmijë po bëhet adoleshent. Mos u shqetësoni nëse fëmija juaj nuk duket emocionalisht i gatshëm për aktivitete që bëjnë të tjerët në moshën e tyre, ose anasjelltas.

Probleme të tilla si depresioni ose varësia nga celulari , mund të shfaqen në këtë kohë, kështu që është e rëndësishme të mbani një sy për çdo shenjë paralajmëruese, duke përfshirë:

  • Ankthi
  • Depresioni
  • Një ndryshim në modelet e të ushqyerit
  • Probleme me gjumin
  • Izolimi nga miqtë
  • Humbja e kënaqësisë ose refuzimi për të marrë pjesë në aktivitetet që i kanë gëzuar më parë
  • Inat i papritur
  • Shpërthime zemërimi

Diskutoni çdo shqetësim në lidhje me shëndetin ose mirëqenien mendore të 12-vjeçarit tuaj me një pediatër ose ofrues të shëndetit mendor. Nëse keni shqetësime për jetën akademike të një tween, si paaftësia e tyre për të vazhduar në klasë, caktoni një takim me mësuesin e tyre. Ata shpesh kanë burime për t’ju ndihmuar dhe mund të jenë në gjendje të ofrojnë njohuri që ju nuk mund t’i keni marrë parasysh.

“Pikat e zhvillimit të adoleshencës mund të ndryshojnë disi nga personi në person”, thotë Dr. Cardona-Correa. “Unë u rekomandoj prindërve, sa herë që duket se ka një shqetësim për sjelljen ose zhvillimin, të kujtojnë gjithmonë të mbajnë linjat e komunikimit të hapura mes jush dhe adoleshentit tuaj. Kjo përfshin qëndrimin në përputhje të ngushtë me gjendjen emocionale te fëmijes tuaj .

parents.com