Ka pasur shumë artikuj që paralajmërojnë për rreziqet e varësisë nga teknologjia, nga botime si The Washington Post dhe The Atlantic. Ato vënë në dukje se varësia nga smartfonët ka rezultuar në nivele më të larta të depresionit dhe vetëvrasjes tek adoleshentët. Ka pasur edhe ndryshime alarmante të sjelljes. Fëmijët dhe adoleshentët në ditët e sotme duket se janë më pak të interesuar në drejtimin e automjetit ose menaxhimin e parave, mosha e rritur vazhdon të shtyhet.

Autori i Hooked: How to Build Habit-Forming Products shkroi një përgjigje të shkurtër.

Ai iu referua një mase ligjore që u mor për të kontrolluar se si mund të projektoheshin produkte të caktuara teknologjike.

Josh Hawley, një senator republikan nga Misuri, prezantoi Aktin e Teknologjisë për Reduktimin e Varësisë nga Mediat Sociale, i cili – përtej akronimit të tij të detyruar – ishte i jashtëzakonshëm për sa agresivisht do të rregullonte dizajnin e produkteve të caktuara teknologjike.

“Varësia Teknike” është çmenduria e re, Nir Eyal

Eyal vëren se gjithçka që njerëzit duhet të bëjnë është të heqin njoftimet në telefonat e tyre dhe ata nuk do të shpërqëndrohen më. Problemi, siç e sheh ai, nuk është se njerëzit po bëhen të varur nga telefonat inteligjentë, por se ata vazhdimisht po e lejojnë veten të shpërqëndrohen.

Kush ka të drejtë?

Së pari, shtyrja e fëmijërisë është një vëzhgim i bërë nga një shkrimtar pasi vëzhgoi ndërrime brezash në sjellje për dekada. Por problemi është se këto tendenca nuk na tregojnë të gjithë historinë. Për shembull, nëse doni të keni një ide të mirë se ku nuk shtyhet fare mosha e rritur – domethënë, fëmijët detyrohen të bëhen të rritur në një moshë shumë më të re – zakonisht ndodh në vendet e varfra. Atje, fëmijët e bëjnë kërcimin drejt moshës madhore më herët, sepse nuk kanë zgjidhje tjetër. Nëse nuk do të bëheshin të rritur, do të vdisnin nga uria.

Nëse ka një shoqëri ku fëmijët nuk janë të detyruar të bëhen të rritur, kjo është zakonisht një shenjë e mirë.

Romantizimi i një epoke të kaluar kur fëmijët “dëshironin” të drejtonin makinën dhe të merrnin përgjegjësi financiare është një ndjenjë nostalgjike, por jo e bazuar në të vërtetën. Fëmijët nuk “duan” t’i bëjnë këto gjëra, por nëse të gjithë rreth tyre do t’i bënin ato, ata mund të bindin veten se kjo është ajo që duan të bëjnë gjithashtu, një truk i rëndësishëm psikologjik që i ndihmon ata të përballen me një realitet më të ashpër.

Është marrëzi të reduktosh varësinë e smartfonëve në një çështje thjesht shpërqëndrimi. Siç tha Tristan Harris, ka një mijë njerëz në anën tjetër të ekranit që kalojnë gjithë orët e tyre të punës duke u përpjekur të kuptojnë se si t’ju bëjnë të varur. Vështirë se është një luftë e drejtë. Dhe nëse jeni sado pak realist për dobësitë tuaja psikologjike, do të kuptoni se sa e lehtë është për mediat dhe teknologjinë të manipulojnë mendimet dhe sjelljet tuaja.

Nuk është vetëm se njerëzit i nënshtrohen manipulimit dhe kontrollit, por vetë teknologjitë ndjekin parime që janë studiuar dhe përsosur për më shumë se një shekull, që kur Watson themeloi shkollën bihevioriste në psikologji në fillim të shekullit të 20-të. Me fjalë të tjera, është një stuhi e përsosur, me tre fatkeqësi.

  1. Modele biznesi në internet (të bazuara në reklama) që nxisin ruajtjen e vëmendjes së përdoruesit me çdo kusht.
  2. Inteligjenca artificiale e informuar nga dekada të tëra kërkimesh në psikologjinë e manipulimit.
  3. Një mendje e hutuar njerëzore që është e brishtë dhe konfuze.

Problemi është se me kalimin e kohës, gjërat vetëm përkeqësohen. Mendja bëhet më e hutuar, teknologjia bëhet më e avancuar dhe modelet e biznesit që kanë mbijetuar bëhen më të përhapura dhe më të fuqishme.

Modelet e Biznesit

Shumë kritikë me qëllime të mira kanë kërkuar ndryshimin e modelit të reklamave në diçka tjetër. Ideja është që nëse do të kishte stimuj të ndryshëm ekonomikë, do të kishte rezultate të ndryshme. Problemi me këtë është se industria e reklamave në internet nuk funksionon në atë mënyrë. Ashtu si teknologjia, modelet e biznesit nuk ndërtohen mbi parime etike. Kompanitë si Alphabet (Google) dhe Meta (Facebook) do të bëjnë gjithmonë atë që ka kuptim ekonomik.

Dhe këto kompani janë motorët prapa industrisë së reklamave në internet, që është një treg me shpejtësi të lartë dhe i pamëshirshëm që nuk ka kohë për të medituar mbi sjelljen e tij. Ashtu si tregu i aksioneve, ai duhet të vazhdojë, ose e gjithë gjëja shembet.

Ndryshimi është i mundur, por vetëm në format, dhe jo në formë.

Reklamimi online po ndryshon vazhdimisht, por modeli bazë është i njëjtë. Ju mund të fitoni para në internet vetëm duke tërhequr vëmendjen. Dhe me monedhën e vëmendjes, ju mund të reklamoni produktet tuaja ose produktet e dikujt tjetër.

Formati do të evoluojë vazhdimisht, videot dhe audiot mund të zëvendësojnë tekstin, dhe reklamat invazive mund të zëvendësohen me reklama delikate, por loja do të jetë një garë për vëmendje.

Inteligjenca artificiale

Ndryshimet në sjellje mes të rinjve kanë qenë gjithmonë një problem për çdo brez.

“[Të rinjtë] janë mendjemëdhenj, sepse nuk janë përulur ende nga jeta dhe as nuk e kanë përjetuar forcën e rrethanave.” – Retorika, Aristoteli, Shekulli IV para Krishtit

“I riu pa mjekër… nuk parashikon çfarë është e dobishme, duke shpërdoruar paratë e tij.”- Horace, Shekulli I para Krishtit

Për sa kohë që qytetërimet kanë ekzistuar, brezi i vjetër vajton marrëzinë e brezit të ri. Duke e ditur këtë, është marrëzi të thuash se “këtë herë është ndryshe”. Por në të njëjtën kohë, është marrëzi të thuash se “kohët nuk do të jenë kurrë të ndryshme”.

Shpejtësia me të cilën qytetërimi ka përparuar teknologjikisht në shekujt e mëparshëm është e pakrahasueshme me shpejtësinë me të cilën qytetërimi përparon sot.

Pjesa më e madhe e urtësisë nga e kaluara mund të ruhet, por është gabim të trajtosh një botë në të cilën qenia njerëzore ua ka dhënë kaq shumë vendimmarrje algoritmeve si identike apo edhe të ngjashme me një botë në të cilën njerëzit ishin të izoluar nga njëri-tjetri. Bota e hiper-lidhur e sotme do të thotë se nuk është vetëm plaku i fshatit apo gjyshja nga të cilët merrni këshilla dhe mençuri, por e gjithë historia e qytetërimit, e shkuar dhe e tashme.

Dhe qartë, kjo është një dhuratë e madhe. Ana e errët e këtij shkëmbimi, megjithatë, është se ky individ është gjithashtu një objektiv i reklamave të pandërprera dhe gjurmimeve grabitqare nga kompanitë me një model biznesi që varet nga shfrytëzimi metodik i trurit.

Njerëzit që e kuptojnë teknologjinë janë ata që e dinë se sa e rrezikshme është ajo. Steve Jobs i dinte rreziqet e orëve të zgjatura në ekran. Me sa duket, ai e kufizoi sasinë e kohës që i lejonte fëmijët e tij të përdornin produktet që ai ndihmoi të sillte në botë.

Një tipar themelor i çdo teknologjie të re është se ajo nuk kujdeset për mirëqenien tuaj. Nuk funksionon kështu sistemi ekonomik. Produktet që shiten janë ato që janë shumë të kërkuara (për çfarëdo arsye, përfshirë varësinë). Ka kaq shumë zemërim dhe tronditje publike se si kompanitë fitonin para duke kapur psikologjinë e njerëzve, sa ju do të mendonit se këta njerëz jetonin në një botë tjetër ku bizneset vendosën monopole duke qenë administratorë të mirë të tokës. Siç ndodh shpesh, njerëzit e kërkojnë moralin në vendet e gabuara.

Një mendje e shpërqëndruar

Ndërsa gjeneratat e mëparshme vuanin nga periudhat e mërzisë intensive, brezi aktual nuk mërzitet kurrë. Në fakt, një nga arritjet e pamohueshme të teknologjisë në epokën tonë është se është bërë e pamundur të jesh i mërzitur. Pavarësisht nëse shikoni, dëgjoni, luani, bisedoni, postoni ose bëni scroll – do t’ju duhet të bëni një përpjekje për të shmangur argëtimin.

Kjo është me të vërtetë një arritje e jashtëzakonshme. Por përsëri, një që ka sjellë me vete një kompromis delikat dhe të rrezikshëm. Kur mendja mërzitet, ajo endet, reflekton, mendon dhe ndjen. Kjo është përgjithësisht një gjë e mirë. Përmes mërzisë ne mund të dalim jashtë rutinës sonë, të korrigjojmë gabimet tona dhe të ridrejtojmë jetën tonë. Ky hendek, hapësira midis veprimeve tona, është thelbësore për të funksionuar mirë. Kjo është ajo që taoistët e kanë njohur prej kohësh, por për të cilën shumë duket se janë krejtësisht injorantë.

Shumë dekada më parë, diktatorët e kuptuan se një mendje e shpërqëndruar është e dobët dhe e ndjeshme ndaj propagandës. Në fakt, nëse doni të lani trurin e njerëzve, do të bënit gjithçka që është në fuqinë tuaj për t’i penguar ata të mendojnë në heshtje. Mënyra më e mirë për të ushtruar kontroll është t’i mbani njerëzit të kyçur dhe “të lidhur”. Industria e reklamave nuk ishte shpikësi i shpërqëndrimit, ata janë adoptues të vonë.

Intuitivisht, ne mendojmë se të jetosh pa mërzi është një gjë e mirë. Më shumë emocion do të thotë më shumë kënaqësi, dhe për rrjedhojë, më shumë lumturi. Vizionari Huxley në Brave New World (1931) përmbledh me kaq saktësi gjendjen e vështirë të së ardhmes kur shkroi gjallërisht për një botë në të cilën shumica e qenieve njerëzore do t’i nënshtroheshin vullnetarisht shpëlarjes së trurit jo sepse po frenoheshin kundër vullnetit të tyre, por jashtë zgjedhjes së tyre të lirë. Rehatia ishte më e dëshirueshme se lufta, kënaqësia ishte më e dëshirueshme se dhimbja. Një ekzistencë e lumturisë së përsosur ishte e disponueshme për ta, dhe ata e morën atë në kurriz të të qenit njerëzor.

Paradoksi

Por teknologjia është bërë kaq qendrore për mënyrën se si jetojmë, dhe të ndenjurit në ekran është shpesh mënyra e vetme se si mund të punojmë, të lidhemi me miqtë dhe të lexojmë lajmet. Si mund ta shmangim atë? Sa “liri” do të fitonim duke e bërë këtë?

Dhe këtu qëndron paradoksi.

Hedhja e telefonit inteligjent nuk është një ide e mirë, sepse keni nevojë për të. Por të lejosh veten të kontrollohesh tërësisht apo edhe pjesërisht nga teknologjitë që të detyrojnë të bëhesh i varur prej tyre nuk është gjithashtu një ide e mirë.

I vetmi kompromis i arsyeshëm është një formë e vetëdisiplinës, ku vetë teknologjia trajtohet si çdo gjë që është e dëmshme në tepricë. Por problemi është se nëse një zgjidhje e tillë ekziston, ajo është në dispozicion vetëm për një pakicë individësh idealistë që kanë një sasi të jashtëzakonshme vullneti.

Por ndërsa bota dixhitale vazhdon të rritet, këta individë do të vjetërohen, pasi janë jashtë sistemit të ri ekonomik.

Nuk ka zgjidhje të qartë, prandaj ekziston paradoksi.

Fatkeqësisht, shumicës së njerëzve nuk i shkon mendja se të ruash kohën kundër një bote që po konkurron për vëmendjen e tyre është një gjë e rëndësishme për t’u bërë.

Në Sapiens, Harari përmblodhi gjendjen tonë të vështirë në një mënyrë të papërpunuar, por të vërtetë. Ai tha se gjendja e ekonomisë moderne dixhitale na ka lënë dy zgjedhje. Njëra është thjesht të shijojmë udhëtimin dhe të lejojmë që algoritmet të na drejtojnë në çdo drejtim që dëshirojnë – duke përfshirë informacionin që konsumojmë, produktet që blejmë dhe madje edhe marrëdhëniet që ndjekim. Opsioni i dytë është të kuptoni veten më shpejt se sa munden algoritmet.

Nëse jeni të gatshëm të bëni një luftë. Pastaj mund të filloni duke ndërtuar zakone më të mira që krijojnë një distancë të shëndetshme midis jush dhe ekranit. Disa libra të tillë si “Zakonet atomike” dhe “Fuqia e zakonit” mund t’ju ndihmojnë ta bëni këtë.

Dhe nëse doni ta kuptoni veten më mirë, në një nivel më të thellë, atëherë lexoni ‘Dikotomia e Vetes’, një libër i shkurtër që eksploron idetë më të mira filozofike dhe psikologjike rreth natyrës njerëzore, në një mënyrë që është e lehtë për t’u kuptuar, por jo e thjeshtuar.

Sudalo