Një studim tregon se kur fëmijët marrin kohë për të menduar para se të bëjnë zgjedhjen për ushqimet që do të konsumojnë, ata zgjedhin produkte më të shëndetshme.

Edhe pse fëmijëve u jepet vazhdimisht informacion për ushqimin e shëndetshëm, informacioni nuk është i mjaftueshëm. Marrja parasysh e aspekteve mendore dhe emocionale të zgjedhjes së ushqimit gjithashtu mund të jetë i dobishëm për fëmijët.


Një në pesë fëmijë në Shtetet e Bashkuara lufton me obezitetin e fëmijërisë, i cili lidhet kryesisht me dietën. Në fakt, Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vëren se zgjedhja e ushqimeve me lëndë ushqyese të ulëta dhe kalori të larta kontribuon në shtimin e peshës shtesë.

Ndërkohë, një studim i ri tregon se impulsiviteti në zgjedhjet e ushqimit gjithashtu mund të luajë një rol. Publikuar në Child Development, studimi zbuloi se kur fëmijët nuk janë impulsivë në ushqimin e tyre, marrin vendime të menduara, duke bërë zgjedhje më të shëndetshme.

Rreth Studimit

Studiuesit me bazë në Emiratet e Bashkuara Arabe mblodhën 467 nxënës të klasës së pestë dhe të gjashtë për të marrë pjesë në studim. Nxënësit e përzgjedhur zakonisht kishin një kohë të caktuar për të ngrënë gjatë ditës në shkollë. Por prindërve iu kërkua të mos u jepnin një vakt me vete fëmijëve të tyre gjatë eksperimentit.

Opsionet e ndryshme të ushqimit iu paraqitën secilit prej pjesëmarrësve. Ofertat shkonin nga ushqime që ishin opsione jo të shëndetshme, si haribo, patatinat e skuqura dhe ëmbëlsirat; në përzgjedhje më të shëndetshme, të tilla si banane, mollë dhe karrota.

“Fëmijët nuk hanë keq për shkak të mungesës së informacionit, por kryesisht për shkak të impulsivitetit. Ata e dinë aq mirë sa i shëndetshëm është çdo ushqim dhe akoma shumë prej tyre nuk duan t’i zgjedhin ato,” thotë Ernesto Reuben, PhD, profesor i ekonomisë në sektorin e shkencave sociale të Universitetit të New York Abu Dhabi, dhe një nga autorët e studimit.

Studimi siguroi një pasqyrë në disa nga arsyetimet që qëndrojnë prapa zgjedhjeve ushqimore të personit. Për shembull, kishte një nivel më të madh të të menduarit të racionalizuar në mesin e grupit më të rritur, pasi nxënësit e klasave të gjashta kishin tendencë të bënin zgjedhje më të shëndetshme, sesa ata të klasës së pestë.

Kishte gjithashtu disa kufizime me eksperimentin. Dr. Reuben vëren se ndërsa popullsia në studim ishte një grup i larmishëm, fëmijët gjithashtu kishin tendencë të vinin nga shtëpi ku prindërit janë të arsimuar. Ky fakt mund të shpjegojë njohuritë e fëmijëve për zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm.

Për më tepër, rezultatet e studimit mund të ndryshojnë edhe tek fëmijët e moshës më të re pa të njëjtën aftësi arsyetuese. Një mjedis shoqëror ku ka presion më të madh nga bashkëmoshatarët gjithashtu mund të bëjë që fëmijët të bëjnë zgjedhje të ndryshme. Sidoqoftë, rezultatet vërtetuan se fëmijët e kuptuan ndryshimin midis opsioneve të shëndetshme dhe atyre të pashëndetshme.

Përdorimi i celularëve tek adoleshentët mund të lidhet me obezitetin

Njohuritë mund të mos jenë të mjaftueshme

Organizata të shumta dhe njësi qeveritare kanë shpenzuar kohë dhe përpjekje për t’u treguar fëmijëve rëndësinë e të ushqyerit të shëndetshëm. USDA i kushton një seksion të faqes MyPlate fëmijëve, të mbushur me këshilla për ushqim të shëndetshëm, receta dhe aktivitete argëtuese.

Fondacioni Whole Kids ofron receta të shëndetshme për fëmijët dhe shpjegime pse ushqimet ushqyese janë të rëndësishme. Dhe ish-Zonja e Parë Michelle Obama madje krijoi fushatën Let’s Move, që synonte të ndihmonte fëmijët të ushtroheshin dhe të zbatonin opsionet ushqimore ushqyese në dietën e tyre.

Informacioni është i disponueshëm dhe fëmijët shpesh e kuptojnë se cilat ushqime janë të shëndetshme dhe cilat jo. Por kjo njohuri nuk përkthehet gjithmonë në zgjedhje.

“Nëse shihni çfarë përpiqen të bëjnë shkollat, çfarë përpiqen të bëjnë qeveritë, për t’i bërë fëmijët të hanë më mirë, shumë prej tyre bazohet në dhënien e informacionit fëmijëve … Fëmijët e dinë. Nuk është e mjaftueshme,” thotë Dr. Reuben.

Dhënia e detajeve për fëmijët në lidhje me ushqimin që hanë mund të ndihmojë në rritjen e aftësive të të kuptuarit dhe arsyetimit të tyre në lidhje me zgjedhjen e ushqimit.

Diskutoni ushqimin në një mënyrë pozitive në mënyrë që fëmijët të kenë lidhje pozitive me ushqimin. Diskutoni se çfarë ushqimesh bëjnë për mendjen dhe jo për trupin.

Zgjedhjet e dobishme ushqimore nuk kanë të bëjë vetëm me vetë ushqimin, gjithashtu përfshijnë marrjen parasysh të aspekteve mendore dhe emocionale të përvojës ushqimore.

Lexo: 3 strategjitë kryesore të mësimit të gjuhëve – Shembuj, këshilla dhe truke

Prindërit, edukatorët dhe zyrtarët qeveritarë duan që fëmijët të bëjnë zgjedhje të dobishme për ushqimin. Ka gjëra të tjera që prindërit mund të bëjnë për të inkurajuar fëmijët që të bëjnë zgjedhje më të shëndetshme ushqimore. Këtu janë disa opsione.

  • Shmangni etiketat konkrete në ushqim. Në vend të kësaj, lejojini fëmijët të diskutojnë se çfarë ushqimi po zgjedhin të hanë dhe pse.
  • Fëmijëve të vegjël u jepni ushqim çdo 2-3 orë dhe fëmijëve më të mëdhenj çdo 3-4 orë. Kjo mund t’i ndihmojë ata të mos bëjnë një zgjedhje impulsive për shkak të urisë.
  • Hani ushqim së bashku si familje. Lërini fëmijët të shohin zgjedhjet e vakteve që po bëni.

Studimi gjithashtu vëren se inkurajimi i fëmijëve për të menduar më me qëllim dhe më pak impulsiv mund të jetë një fillim me ndikim.

Çfarë do të thotë kjo për ju?

Zakonet e të ushqyerit të shëndetshëm mund të fillojnë kur fëmijët janë të vegjël. Çelësi është që të ushqyerit mirë të bëhet pjesë e stilit të jetës tuaj dhe të merrni kohë për të menduar për zgjedhjet e ushqimit. Siç vëren studimi, të ndihmosh fëmijët të jenë më pak impulsivë dhe të mendojnë më shumë për atë që hanë mund të çojë në vendime më të shëndetshme.

Verywellfamily