Punët në programim vazhdojnë të jenë fitimprurëse dhe të kërkuara dhe ka një sërë aftësish që fëmijët mund t’i marrin për t’u siguruar që kanë shanset më të mira për të pasur sukses në industri.


Nuk mungojnë rolet në programim. Në fakt, sipas manualit të opinionit profesional të Byrosë së Statistikave të Punës (SHBA), punësimi në rolet e kompjuterit dhe teknologjisë së informacionit do të rritet me 13% nga 2020 në 2030, “më shpejt se mesatarja për të gjitha profesionet”.

Ky sektor pritet të shtojë rreth 667,600 vende të reja pune në ekonominë e SHBA, bazuar në të dhënat përmbledhëse të vitit 2020 të ofruara nga BLS.

Ndërkohë, website i punës Glassdoor zbuloi se roli i zhvilluesit të Java ishte puna më e mirë për të aplikuar në MB në vitin 2022, sipas renditjes vjetore. Zhvilluesit Java punojnë në hartimin dhe zhvillimin e aplikacioneve që përdorin gjuhën e programimit Java. Glassdoor zbuloi se roli paguan mesatarisht 55,381 £ (75,007 dollarë) në MB.

Prandaj nuk është çudi që shumë prindër janë të etur që fëmijët e tyre të ndjekin punë në këtë fushë. Për fat të mirë, edhe disa nga aftësitë më themelore mund t’u japin fëmijëve një fillim të fortë në kodim.

“Dashuria për të mësuar”

Cory Althoff, autor i “The Self-Taught Programmer,” tha për CNBC se përshtatshmëria është një cilësi që mund t’i ndihmojë fëmijët të kenë sukses si programues. Ai shtoi se shkrim-leximi i fortë ndihmon sepse të kuptuarit e mirë të gramatikës dhe sintaksës është një aftësi që mund të zbatohet në programim.

Zgjedhja e gjuhës së duhur të programimit për të mësuar është gjithashtu thelbësore, tha Althoff. Ai rekomandoi që fëmijët të fillonin me Python ose JavaScript. Të dyja janë shembuj të gjuhëve të programimit të nivelit të lartë, tha ai, “duke i bërë ato më të lehta për t’u kuptuar sesa një gjuhë e nivelit të ulët si C (të cilën shumë universitete shpesh e mësojnë së pari).

Althoff tha se ndërsa gjuhët e nivelit të ulët i japin programuesit më shumë kontroll, sepse kjo do të thotë kodim më afër makinës, ata e bëjnë këtë “në kurriz të nevojës për më shumë njohuri për të ekzekutuar kodin e tyre”.

“Kompjuterët kuptojnë vetëm zero dhe një, kështu që kodimi në nivel makinerie do të thotë të kodosh vetëm me 0 dhe 1, gjë që është shumë e vështirë,” tha ai.

Ai tha se Scratch do të ishte gjithashtu i përshtatshëm për fëmijët në shkollën fillore ose të mesme, sepse është një “gjuhë grafike që është edhe më e lehtë për t’u kuptuar se një gjuhë si Python, dhe mund ta bëjë programimin shumë argëtues”.

Megjithatë, Althoff theksoi se nuk mund të gjesh një punë si programues Scratch dhe nëse një fëmijë dëshiron të vazhdojë të mësojë për të ndërtuar projekte, ai përfundimisht do të duhet të kalojë në mësimin e një gjuhe si Python ose JavaScript.

Althoff rekomandoi që fëmijët të përdorin aftësitë e tyre të hershme të kodimit për të ndërtuar lojëra të thjeshta, të tilla si “Hangman”, sepse ato mund të krijohen relativisht shpejt.

Lexo: Hapen kurset e ICT në Kallz

 “Kur po mësoni të programoni, në fillim, ju duket sikur po studioni një sërë konceptesh të rastësishme dhe shumica e njerëzve luftojnë për të parë se si mund t’i përdorin idetë për të ndërtuar diçka të vlefshme,” tha ai.

Megjithatë, Althoff tha se ndërtimi i lojërave me kod u tregon fëmijëve se programimi mund të jetë “i fuqishëm dhe argëtues”.

Bashkëpunimi

Balaji Jayapal, menaxher i inxhinierisë së të dhënave në aplikacionin Messenger të Meta Platforms (ish-Facebook), i tha CNBC se aftësitë organizative janë të rëndësishme në programim, pasi ato ndihmojnë në “identifikimin e mënyrave për ta zbërthyer atë në detyra më të vogla që realizohen më lehtë”.

Bashkëpunimi është një tjetër aftësi që Jayapal tha se do të ishte çelësi i suksesit në industri.

“Fëmija juaj mund të kënaqet me kodimin se si funksionojnë komponentët” tha ai, duke shpjeguar se të qenit një kodues i suksesshëm varet “shumë nga fakti se zgjidhja juaj mund të plotësojë dhe të funksionojë mirë me një komponent të ndërtuar nga dikush tjetër.”

Jayapal shtoi se “do të thotë se është gjithashtu e rëndësishme t’u mësosh fëmijëve se si të mbështesin njëri-tjetrin kur dikush ngec”.

Durimi dhe aftësia për të zgjidhur problemet janë aftësi të tjera që janë të rëndësishme për t’u zhvilluar si kodues, duke pasur parasysh se gjërat “rrallëherë funksionojnë ashtu siç supozohet”.

Ai sugjeroi që prindërit t’i ndihmojnë fëmijët të zhvillojnë aftësitë e tyre për zgjidhjen e problemeve duke u treguar se si të ndjekin përsëri hapat e tyre dhe duke i inkurajuar ata të kontrollojnë nëse kodi po bën atë që është krijuar për të bërë dhe se “komponentët janë montuar siç duhet”.

“Lëreni perfeksionizmin dhe frikën”

“Përqafimi i gabimeve” është gjithashtu një pjesë kyçe për t’u bërë një kodues i mirë, sipas Zoe Bachman, drejtoreshë e kurrikulës për platformën e mësimit të kodimit Codecademy.

Bachman tha se duke bërë një gabim në fakt ju jep më shumë informacion për të punuar kur shkruani kodin. Prandaj, inkurajon koduesit e rinj që “të heqin dorë nga perfeksionizmi dhe frika”.

CNBC