Shkolla dështon t’ju mësojë disa nga gjërat e rëndësishme.  Një mësues mund të ketë ndikim të përjetshëm në jetën e fëmijës. Mendoni për ditët tuaja në shkollë. Me siguri keni pasur një mësues të mirë që edhe sot e mbani mend. Një fëmijë shpenzon më shumë kohë në klasë sesa në shtëpi, në një ditë të zakonshme shkolle.


Koha që fëmija ynë kalon në shkollë është shumë e vlefshme. Por, ka shumë gjëra që duhet të mësohen, që shpesh nuk merren në shkollë. Disa do të argumentonin se këto gjëra duhet të mësohen në shtëpi, por zakonisht nuk mësohen as atje.

1. Vetë-disiplina dhe vetë-motivimi

Pas shkollës së mesme, askush nuk do t’ju kontrollojë. Shkollimi punon në masë, sepse është ngritur me kontrolle dhe balanca të vazhdueshme. Mënyra sesi fuksionojnë shkollat bën që ju të krijoni vetë një ndjenjë të vetëdisiplinës ose vetë-motivimit dhe të mos prisni nga shkolla.

Në jetë zakonisht ka vetëm dështim dhe madje edhe humbje të një marrëveshjeje ose një pune. Për të pasur sukses, do t’ju duhet të gjeni vetëdisiplinën dhe vetë-motivimin tuaj personal.

2. Si të shesësh

Çfarëdo që bëni në jetë, duhet të dini se si të shisni. Shisni veten, shisni një produkt, shisni një koncept ose një ide. Shkolla nuk ofron shumë mundësi për të shtrirë këtë muskul. Shitja kërkon të menduarit epik në moment dhe aftësinë për të qëndruar i motivuar edhe nëse merrni një “Jo” të vështirë.

E vërteta më e rëndësishme në lidhje me shitjet është se asgjë tjetër përveç një shitje e mbyllur, nuk ka rëndësi. Ndryshe nga shkolla, ku mësuesi juaj mund të japë gjysmë pikë për përgjigje disi të sakta, ju nuk merrni asnjë pikë në shitje për përgjigje si: “Ndoshta” ose “Do ta mendoj këtë”.

3. Të kontrolloni mendimet tuaja

Ka aq shumë “mendim në grup” ose mentalitet tufe në shkollë saqë pothuajse nuk ka kohë për të zhvilluar sistemin tuaj të kontrollit të mendimeve, impulseve dhe mendjes tuaj. Mendimi në grup është një model vendimmarrjeje jo i shëndetshëm, i karakterizuar nga një shkallë e lartë koheziviteti dhe një përpjekje për konsensus midis anëtarëve të një grupi vendimmarrës.

Kjo mund të tingëllojë si një recetë për paqen në Tokë. Por, ka edhe një ndikim negativ. Të qenit i motivuar nga frika e përshtatjes, nuk lejon aftësi të të menduarit kritik, aftësi vendimmarrëse, aftësi komunikimi në grupe të vogla dhe aftësi të menaxhimit të konfliktit, të cilat të gjitha janë të vlefshme në jetë.

4. Si të gjeni financim

Që nga momenti kur vini në jetë, keni nevojë për para. Nuk po flasim vetëm për një pagë dhe për të jetuar të lumtur. Gjetja e fondeve për të studiuar ose për të marrë kredi nga banka për një shtëpi ose për të filluar një biznes, është një aftësi e ndërlikuar. Edhe këtu shkolla mësuesi nuk ka rol.

Njohja se si funksionon kredia, të kuptuarit e rezultateve të kredisë dhe si të përpiloni një propozim për financimin e biznesit, janë të gjitha kaq të rëndësishme.

5. Si t’i prezantoni idetë tuaja në mënyrë efektive

Duke folur për marrjen e financimit të biznesit, diçka me rëndësi kritike është formulimi i ideve tuaja në një mënyrë të tillë që njerëzit t’i kuptojnë dhe të dëshirojnë t’i mbështesin ato. Kjo është e rëndësishme në të gjitha aspektet e jetës. Pavarësisht nëse jeni duke punuar në një ekip në një projekt pune, apo edhe thjesht duke vendosur pikëpamjet tuaja në një takim në lagje, është thelbësore të jeni në gjendje të përcillni mesazhin tuaj në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe me motivim. Ju nevojiten këto aftësi për të pasur sukses në jetë.

6. Si të aplikoni dhe intervistoni për një punë

Është mirë të kesh një listë të shkëlqyer arritjesh kur lë shkollën, por nëse nuk ke aftësitë dhe përvojën për të kërkuar punë, atëherë nuk do të arrish shumë larg me ato nota.

Kërkimi i punës kërkon njohuri për krijimin e një CV-je, shkrimin e një letre motivuese përkatëse, kryerjen e një interviste të shkëlqyer dhe se si dhe kur duhet ndjekur. Ky është një DËSHTIM për shumicën e shkollave.

7. Si të llogarisni rreziqet

Në shkollë të gjitha rreziqet janë të këqija, e gabuara dhe e drejta e polarizuar nuk janë efektive në botën reale. Ky është një zgjerim i “mendimit në grup” të shkollimit. Kuptojmë se është e rëndësishme të ruash rendin kur ke qindra fëmijë në një ndërtesë, por nëse nuk mund të ngjyrosësh jashtë linjave, nuk do të zbulosh kurrë se gabimet bëjnë një kryevepër.

Në jetë nuk ka gjithmonë përgjigje të qarta, të gabuara dhe të sakta. Ne duhet të zgjedhim rrezikun më të vogël gjatë gjithë kohës. Mënyra e llogaritjes së kësaj neglizhohet në shkollë.

Lexo: Kurrë mos i thoni këto fjalë një doktori

8. Paratë duhet të menaxhohen

Pjesa më e madhe e retorikës në shkollë është rreth fitimit të një rroge të madhe dhe atëherë do të jeni të pasur. Bëni mirë dhe sigurojini vetes një punë të mirë si programues apo avokat dhe do të keni paratë që ju nevojiten. Mesazhi që mësuesit nuk arrijnë të japin është se pavarësisht se sa para keni apo jo, është mënyra se si i menaxhoni ato që përcakton nëse keni mjaftueshëm.

Buxhetimi bazë i familjes, një kuptim i duhur i aktiveve dhe detyrimeve dhe menaxhimi i pasurisë suaj duhet të shkojnë paralelisht me motivimin e fëmijëve për fitime të larta.

9. Mos kini frikë nga taksat

Kur bëhet fjalë për gjëra që na trembin, është e lehtë t’i injorojmë ato, duke shpresuar se do të largohen. Taksat janë sigurisht një nga këto gjëra. Taksat shpesh shpjegohen nga gjeneratat e vjetra si kaq të komplikuara dhe sikur janë për t’ju “marrë” saqë shumica prej nesh janë shumë të ngurtësuar për të parë nën kapuç.

Por, taksat janë të pashmangshme. Ato thjesht nuk do të zhduken. Dhe taksat mund të jenë një avantazh në pasurinë tuaj. Mësoni të përdorni taksat për të punuar për ju si të pasurit.

10. Investoni para, mos i shpenzoni në “asete”

Shumica e bisedave të fëmijëve për paratë shkojnë kështu: “Kur të marr para, do të blej një shtëpi dhe një makinë dhe do të jem i pasur”.

Mësimi financiar i mësuesve zakonisht përfundon rreth komentit: “mos harroni se duhet të paguani detyrimet dhe kredinë për makinën tuaj përpara se të blini syze dielli ose të shkoni me pushime”.

Por, asnjë prej tyre nuk është parim solid financiar. Së pari, një shtëpi me një kredi dhe një makinë nuk janë aktive të vërteta, ato janë detyrime. Nëse do të grumbulloni një kredi për detyrimet e shtëpisë dhe makinës, mund ta gjeni veten të mbërthyer vetëm me ato dy prona për pjesën tjetër të jetës tuaj. Ju mund të përmirësoni shtëpinë ose makinën tuaj, por nuk do të ulni borxhin tuaj dhe nuk do të rrisni portofolin tuaj të pasurisë.

11. Nuk keni nevojë të gjeni një punë, mund të filloni një biznes

Ekziston një shtysë e fortë drejt zgjedhjes së një “karriere”, diçka që mund ta studioni dhe në fund të dilni një mjek ose një pilot. Në shumicën e vendeve nuk ka shumë fokus në nxitjen e një shpirti sipërmarrës gjatë shkollës. Atij shpirti që kap imagjinatën e fëmijës për të krijuar biznesin, produktin ose shërbimin e tij.

12. Aftësi negociuese

Duke u nisur nga kultura e pajtueshmërisë që kërkon shkollimi, ka pak ose aspak vend për të përmirësuar aftësitë tuaja negociuese. Afatet janë afate, rezultatet e detyrave janë të ngurta dhe në provime nuk ka liri veprimi midis së drejtës dhe së gabuarës. E gjithë kjo është e kuptueshme, nuk do të ishte praktike të realizosh 600 provime, të gjitha me përgjigje të ndryshme të sakta.

Megjithatë, këtij sistemi i mungon hapësira për negociata. Negocimi është marrja e dy qëndrimeve të ndryshme dhe gjetja e një rruge të mesme për të dyja palët. Kjo është një cilësi që krijon yje, të cilën shkollimi nuk arrin ta kultivojë.

13. Vetëndërgjegjësimi është po aq i rëndësishëm sa njohuritë e përgjithshme

Të dini se kush jeni dhe cilat janë bindjet dhe dobësitë tuaja, është e rëndësishme për të pasur sukses në të gjitha aspektet e jetës suaj. Të qenit në gjendje të vlerësoni nëse mendësia juaj po ju pengon, ose se si një vendim ndikon ose favorizon ju dhe situatën tuaj, është e rëndësishme.

Shkollimi dhe mësuesit tanë nuk na mësojnë të njohim veten dhe se si kjo njohuri mund të na bëjë më të fortë.

14. Dështimi është i pashmangshëm

Në shkollë, dështimi është fundi i botës. Shpesh do të thotë që nuk mund të përparosh. Ne fillojmë ta shohim dështimin si një përvojë thjesht negative.

Por, dështimi është shpesh rruga më e shpejtë drejt përgjigjes së duhur… nëse nuk kemi frikë të mësojmë prej tij. Betejat tona janë mësimet afatshkurtra që mësojmë për të arritur sukses afatgjatë.

15. Zakonet e përditshme e bëjnë njeriun

Bërja e një detyre të rëndësishme ose të ngjeshur është mbresëlënëse, por nuk është e qëndrueshme dhe shumë stresuese si një qasje ndaj jetës. E njëjta gjë vlen edhe për marrëdhëniet.

Sado rutinë të jetë shkollimi, nuk është. Një i rritur punon mesatarisht 50 javë rresht në vit me një pushim vjetor 2-javor, dhe çdo muaj kanë një detyrë të madhe, që quhet: pagesat e faturave.

Nëse nuk keni disa zakone të thjeshta të përditshme që mbajnë në rregull bazat, jeta juaj do të jetë një luftë e vështirë feste dhe zie buke, ose ngritje totale dhe ulje dërrmuese.

Dallimi midis shkollës dhe jetës — Në shkollë ju merrni një mësim dhe më pas ju jepet një test. Në jetë ju jepet një test që të merni një mësim.

Medium

Ju mund të na kontaktoni pranë Qendrës “Kallz” përmes mediave sociale, numrit tëtelefonit: 0675431058 ose email: [email protected].