Sezoni i festave po afron dhe për shumë kjo do të thotë më shumë kohë e kaluar me familjen ndër breza.

Kur bëhet fjalë për ndarjen e brezave, është e vështirë të gjesh një përdorim më të madh se teknologjia, dhe veçanërisht mediat sociale. Si të flas me adoleshentët rreth përdorimit të teknologjisë është një nga pyetjet më të zakonshme që marr nga prindërit në klinikën time të psikiatrisë për fëmijë dhe adoleshentë.

Të rriturit shqetësohen se përdorimi i tepërt i teknologjisë po ndikon në shëndetin mendor të fëmijëve të tyre. Për adoleshentët, është më e ndërlikuar. Pavarësisht nëse janë mediat sociale, lojërat apo forumet e bisedave në internet, peizazhi dixhital është integruar thelbësisht në jetën e tyre të përditshme.

Përballë këtij konflikti, unë zakonisht pyes prindërit dhe kujdestarët jo vetëm se sa shumë po përdorin teknologjinë fëmijët e tyre, por edhe se si po e përdorin atë dhe se si ky përdorim po ndikon në hapësirën e tyre. Pasi të dimë përgjigjet e këtyre pyetjeve, ne bashkëpunojmë për të gjetur zgjidhje.

Në vend që të përpiqen të luftojnë përdorimin dhe të përfshihen në një luftë, familjet mund të përqëndrohen përpara sezonit të festave në mënyrën se si i përdorin mediat sociale. Duke ditur se disa përdorime të mediave sociale ndikojnë negativisht në shëndetin mendor, familjet së bashku mund të kalojnë në një strategji të mediave sociale që mbështet shëndetin social dhe emocional të adoleshentëve.

Është e rëndësishme që prindërit të kalojnë ca kohë në reflektim të kujdesshëm në partneritet me adoleshentët. (Prindër, mos u përpiqni ta bëni këtë vetëm.) Në këtë artikull ju sjellim katër hapa për të ndihmuar në lundrimin në këtë hapësirë ​​të re së bashku dhe për të bërë ndryshime produktive dhe të shëndetshme:

Hapi 1: Ndihmoni adoleshentët të vlerësojnë se si po i përdorin mediat sociale

Flisni për cilësinë e përmbajtjes që fëmijët tuaj po konsumojnë në internet. A është përgjithësisht pozitive, si citate frymëzuese apo foto të foshnjave të lezetshme? Apo janë negative, si lajme të ngarkuara politikisht apo meme që tallen me grupe të caktuara? E gjithë përmbajtja nuk krijohet e barabartë, dhe pa vlerësuar qëllimisht dhe në mënyrë kritike se në cilën anë bie përmbajtja, është më e vështirë të kuptosh se çfarë të konsumosh më shumë kundrejt më pak.

Momenti i përdorimit është po aq i rëndësishëm. A e gjejnë zakonisht veten në mediat sociale kur ndihen të lumtur, të mërzitur, të frustruar apo të zemëruar? A lëvizin nëpër mediat sociale për të shpërqëndruar veten nga ndjenjat e pakëndshme ose për të shmangur kryerjen e detyrave të shtëpisë që u janë grumbulluar? Çfarë ndodh kur largohen nga pajisja e tyre?

Duke u kërkuar adoleshentëve të reflektojnë mbi lidhjen midis jetës reale dhe kur marrin telefonin për të hapur Instagram ose TikTok, ju mund të identifikoni një problem themelor që kërkon më shumë vëmendje, si ankthi. Ose mund t’i ndihmoni të identifikojnë mënyra më të mira për t’u përballur me ndjenjat e pakëndshme, si telefonimi i një shoku ose dëgjimi i muzikës.

Hapi 2: Pyesni se si u shërben atyre përdorimi i mediave sociale

Kjo është koha për t’i kërkuar adoleshentëve tuaj që të jenë realë me ju për ndikimin e mediave sociale në shëndetin e tyre mendor. Pyetini se si ndihen pasi lëvizin në rrjetet sociale. A vërejnë ata një ndryshim në mënyrën se si ndihen kur shohin një lloj përmbajtje, si video për kafshët ose postime pozitive për trupin, kundrejt një tjetri, si foto të modifikuara shumë dhe jorealiste të ndikuesve ose përmbajtje nga dikush në një hapësirë ​​negative?

Lexo: Unë nuk u bërtas fëmijëve të mi për të njëjtën arsye që nuk u bërtas fëmijëve tuaj

Shpesh, adoleshentët do të pranojnë se mendimi për t’u shkëputur nga mediat sociale i bën ata jashtëzakonisht të shqetësuar në fillim. Por kur e ndajnë veten nga pajisja e tyre, përfundojnë duke u ndjerë më mirë. Nuk është aq befasuese, pasi largimi i kohës nga mediat sociale mund t’ju ndihmojë të qëndroni të pranishëm në këtë moment në një mënyrë që është e dobishme për disponimin tuaj dhe shëndetin e përgjithshëm mendor.

Sa më shumë lidhje që adoleshentët mund të krijojnë vetë midis mënyrës se si përdorin mediat sociale dhe mënyrës se si ai model përdorimi u shërben apo i bën të ndihen, aq më shumë ka të ngjarë që ata të duan të bëjnë ndryshime për veten e tyre, nëse është në kushtet e tyre.

Hapi 3: Inkurajoni adoleshentët të identifikojnë ndryshimet që dëshirojnë

Pyesni adoleshentët tuaj nëse duan të ndryshojnë mënyrën se si po përdorin mediat sociale tani, dhe nëse po, si. Ndoshta ata kanë identifikuar se duan të kalojnë më pak kohë në rrjetet sociale. Ndoshta ata kanë vënë re se ndihen keq për veten e tyre pasi kanë krahasuar jetën e tyre me ato të të tjerëve dhe dëshirojnë që përmbajtja t’i bënte të ndiheshin më mirë për veten e tyre. Cilatdo qofshin ndryshimet, është një kohë e mirë për t’i kategorizuar qëllimisht dhe për të vendosur qëllime specifike.

Mund të jetë jashtëzakonisht e dobishme të përqëndroheni në atë që ata do të merrnin nga ndryshimet. A po kërkojnë të fitojnë pak kohë për më shumë aktivitete fizike? A po kërkojnë të rrisin disponimin apo vetëvlerësimin e tyre? A po kërkojnë për lidhje dhe përvoja më autentike?

Është e rëndësishme që adoleshenti juaj të vendosë qëllimet e tij për veten e tij. Kjo është mënyra se si ata do të hyjnë në proces dhe ka të ngjarë të ndjekin çdo ndryshim.

Hapi 4: Rendisni dhe angazhohuni për hapat e nevojshëm për të arritur atje

Tani është koha për ta bërë konkrete. Çfarë duhet të ndodhë që adoleshentët tuaj të arrijnë qëllimet e tyre të deklaruara? A duhet të bëjnë pushime para ekranit apo të vendosin kufizime në telefonin e tyre? A duhet telefoni të futet në një shportë në darkë apo të lihet në hapësirën e përbashkët kur është koha për të fjetur?

Ose ndoshta janë të kënaqur me sa kohë po shpenzojnë në internet, por duan të fokusohen në atë që po konsumojnë. Cilat llogari që i bëjnë ata të ndihen keq, duhet t’u bëjnë bllok dhe nuk duhet t’i ndjekin, dhe çfarë lloje llogarish do të kërkojnë të ndjekin? A do të zëvendësojnë pesë llogari negative me pesë pozitive në ditë, apo kanë një metodë tjetër që do të donin të provonin?

Disa adoleshentë kanë vënë në dukje se çaktivizimi i komenteve, krijimi i llogarive të tyre private, ose mbajtja e përdorimit të mediave sociale brenda kufijve të caktuar, si orë të veçanta të ditës, janë truke të dobishme për të rifituar qetësinë e mendjes.

Me një brez dixhital të ulur në tavolinën e festave nga brezat që u rritën duke luajtur vetëm jashtë me fqinjët, mund të duket sikur të dyja palët vijnë nga planetë të ndryshëm kur bëhet fjalë për tema si teknologjia dhe mediat sociale.

Në vend që të përpiqeni të luftoni nga vijnë adoleshentët, pranimi se përdorimi i teknologjisë është pjesë e mënyrës së tyre të jetesës dhe në vend të kësaj përqëndrimi në cilësinë mbi sasinë, do të lejojë biseda më produktive. Kjo është hapësira në të cilën mund të ndodhë ndryshimi i vërtetë dhe i shëndetshëm.

MSN