Nëse një ngacmues më zgjedh, a duhet të luftoj përsëri?

Qëndrimi përballë ngacmuesve nuk do të thotë të keni një luftë fizike me ta. Shumicën e kohës, nuk keni pse të luftoni. Ka pothuajse gjithmonë mënyra më efektive për t’u marrë me ngacmuesit – mënyra që janë më të mira për ju.

Lexo edhe Si ndikon tek fëmijët terapia e artit ekspresiv

Njerëzit mendojnë se duhet të luftojnë një ngacmues (ose duan të luftojnë). Ata mund të mendojnë se po kërcënohen fizikisht në atë moment dhe duhet të mbrojnë veten. Ata mund të mendojnë se lufta kundër tij do t’i japë një mësuesi ngacmuesit ose mënyra më e mirë për të shpëtuar.

Disa njerëz mund të ndiejnë presion nga të tjerët për të luftuar edhe kur nuk e duan vërtet. Të ndiheni nën presion nga njerëzit e tjerë nuk është një arsye e mirë për të luftuar.

Nuk ka përgjigje të lehtë për pyetjen se kur dikush duhet të luftojë fizikisht. Disa ngacmues në të vërtetë nuk duan të luftojnë. Ata thjesht pëlqejnë të frikësojnë të tjerët ose të shfaqen përpara miqve të tyre. Ngacmuesit e tjerë tërhiqen pa luftë nëse personi që synojnë u qëndron në këmbë atyre.

Disa ngacmuesve u pëlqen të zihen. Ata mund të dëshirojnë t’u shkaktojnë dhimbje të tjerëve – ose të ndiejnë vetë dhimbje.

Luftimet mund të bëhen të rrezikshme. Një luftë ndonjëherë çon në dëmtime serioze. Ngacmuesi mund të ketë një armë dhe situata mund të dalë jashtë kontrollit.

Pra, çfarë mund të bëjnë njerëzit që po ngacmohen për t’u ndjerë më të kontrolluar dhe të aftë për të mbrojtur veten? Nëse jeni duke u ngacmuar, flisni me një të rritur të besuar, të tillë si një prind, mësues, këshilltar ose trajner. Ata mund të përfshihen për të ndihmuar. Shumica e shkollave nuk i durojnë ngacmuesit dhe kanë rregulla të rrepta kundër ngacmimit.

Në disa raste, mund të jetë e nevojshme të merrni ndihmë nga policia. Mbi të gjitha, nëse një ngacmues sulmon fizikisht dikë, është sulm – dhe ky është një krim. Nëse një ngacmues përdor një armë ose kërcënon të përdorë një, kjo mund të rezultojë në ndëshkime të ashpra për ngacmuesin, duke përfshirë dëbimin nga shkolla, arrestimin dhe madje burgun.

Për njerëzit që duan të ndërtojnë aftësi dhe të përmirësojnë besimin, marrja e orëve të vetëmbrojtjes mund të ndihmojë. Edhe për njerëzit që kurrë nuk kanë nevojë të përdorin aftësitë e vetëmbrojtjes, thjesht mësimi i tyre mund të jetë shumë i dobishëm.

Në disa situata të rralla, ruajtja e vetes mund të jetë mënyra e vetme për të dalë në atë moment. Luftimi fizik është vetëm një ide e mirë kur nuk ka zgjidhje tjetër për të shmangur dëmtimin. Por në pothuajse të gjitha rastet e tjera, ka zgjedhje më të mira, më efektive dhe më të sigurta.


KidsHealth