Pas një viti tepër zhgënjyes, mund të pyesni veten për ndikimin afatgjatë në mësimin e fëmijës tuaj. Por ekspertët thonë se ia vlen t’i mbash gjërat në perspektivë dhe se ka mënyra për të mbështetur nxënësit në këtë drejtim (pa pasur nevojë të mbikëqyrësh punën e tyre në klasë).

Ndërsa shkollat hapin dyert dhe fëmijët kthehen në klasë, pyetja në mendjen e shumicës së prindërve duket të jetë: A janë ata gati për shkollë?


Në këtë artikull ju sjellim 6 mënyra për t’i ndihmuar fëmijët tuaj të përgatiten për të mësuar në shkollë.

Përgatitini, psikologjisini

Mbi të gjitha, është e rëndësishme që nxënësit të mendojnë për shkollën si një vend pozitiv dhe mikpritës. “Gjatë pandemisë, disa fëmijë u izoluan dhe u shkëputën nga shkolla,” thotë Matthew Kraft, profesor i asociuar i arsimit dhe ekonomisë në Universitetin Brown. “Ne duam të sigurohemi që ata të lidhen përsëri me mjedisin e tyre të të mësuarit, i cili do të nxisë suksesin afatgjatë.”

Për të ndihmuar më së miri fëmijën tuaj, “planifikoni, mos u shqetësoni”. Mendoni për vitin shkollor sikur ta çoni fëmijën tuaj në një vend të huaj, atë në të cilin nuk kanë qenë kurrë ose nuk e kanë vizituar për një kohë të gjatë. Nxënësit duhet të mësojnë përsëri gjuhën e shkollës. Ju mund të vendosni – ose rivendosni – rutinat tuaja në shtëpi, të tilla si caktimi i një kohe dhe vendi të rregullt për përfundimin e detyrave të shtëpisë dhe leximit. Krijoni një stacion për dokumentet hyrëse dhe dalëse, pasi fëmijët ka të ngjarë të sjellin letra në shtëpi përsëri pasi të dorëzojnë shumicën e punës në mënyrë digjitale si vitin e kaluar.

Këto hapa jo vetëm që do të zbusin kalimin e fëmijës suaj në shkollë, por gjithashtu do të ndërtojnë një bazë të fortë për të mësuar dhe për t’u rritur. Të jesh një nxënës i mirë nënkupton më shumë sesa të dish të llogaritësh thyesat. Bëhet fjalë për aftësitë organizative dhe të menaxhimit të kohës dhe vetë-motivimin.

Lexo: Të jesh nënë e 10 fëmijëve. Ja cilat janë gjërat që më kanë befasuar nga të qenit nënë e kaq shumë fëmijëve

Jepuni atyre kohë që të stabilizohen

Nxënësit, veçanërisht fëmijët më të vegjël, do të duhet të mësojnë përsëri, ose të mësojnë për herë të parë, bazat e sjelljes në klasë, nga ngritja e dorës në klasë deri në punën në bashkëpunim me bashkëmoshatarët e tyre në projekte të grupeve të vogla. Prisni një ose dy muaj para se të shqetësoheni nëse janë në të njëjtin nivel me shokët e klasës. Nxënësit që kanë mbetur pak prapa vitin e kaluar ka të ngjarë të bëjnë hapa të shpejtë, duke marrë aftësitë e harruara me një rishikim të vogël. Sapo një fëmijë të kthehet në rutinë, mësimi do të ndodhë.

Gjatë javëve të para, mësuesit ka të ngjarë të bëjnë vlerësime për të përcaktuar nëse fëmija juaj po i plotëson standardet e nivelit të klasës. Testet i ndihmojnë mësuesit të shohin atë që shumica e nxënësve në klasë mësuan dhe mbajtën mend vitin e kaluar, dhe ata gjithashtu identifikojnë nxënës individualë që kanë nevojë për ndihmë shtesë.

Ndani informacionin me mësuesin

Ka shumë mundësi, ju tashmë keni një ide nëse fëmija juaj është shumë prapa, sepse mësuesi i vitit të kaluar do t’ju ketë njoftuar. Por të gjithë prindërit duhet të mendojnë për atë që bëri dhe nuk funksionoi për fëmijën e tyre në mësimin në distancë. Ju keni pasur një dritare të drejtpërdrejtë në përpjekjet dhe arritjet e fëmijës tuaj dhe mund të jepni njohuri të vlefshme. Ashtu si mjekët mbledhin historinë mjekësore, mësuesit duan t’i dinë këto lloj detajesh.

Pasi të fillojë viti shkollor, ju mund të vëzhgoni dhe mblidhni më shumë specifika për mësuesin. A mundet fëmija juaj të përfundojë detyrat e shtëpisë vetë? Nëse ata po përpiqen të lexojnë, me cilat fjalë hasin vështirësi? Cilat fjalë ata shqiptojnë gabim? Çfarë lloj librash preferojnë? Ju mund ta diskutoni këtë informacion gjatë mbledhjes tuaj prindër-mësues, por nëse keni shqetësime dhe mësuesi nuk ju ka kontaktuar brenda disa muajsh, mos hezitoni ta kontaktoni. Nëse fëmija juaj qan, sepse është shumë i frustruar duke bërë detyrat e shtëpisë, ju duhet ta ndani atë me mësuesin.

Zhvilloni një plan së bashku

Tani më shumë se kurrë, prindërit dhe mësuesit duhet të punojnë krah për krah. Mësuesit duhet të informojnë prindërit për planet e tyre mësimore dhe se si ata mund të mbështesin kurrikulën në shtëpi. Gjatë pandemisë, Sa’iyda Shabazz, nëna e një 7-vjeçareje në Los Angeles, ndoqi mbledhje të rregullta me prindërit në internet të udhëhequr nga mësuesit e klasës së parë të djalit të saj. E ndihmoi atë të shihte se çfarë po mësonte dhe si mund ta ndihmonte. Ata ndanin ekranin dhe thoshin, “Këtu është një ushtrim që mund të bëni, këtu është një lojë matematikore që mund të luani me ta,” thotë ajo.

Ju duhet të prisni që ai lloj partneriteti të vazhdojë. Në këtë mënyrë do të dini se si të përforconi atë që ata po mësojnë në klasë. Për shembull, mësuesit theksojnë se nuk është puna juaj të mësoni fëmijën tuaj që të përparojë nga një nivel leximi në tjetrin. Përkundrazi, ju duhet t’i lexoni dhe t’i inkurajoni ata të lexojnë libra në nivelin e tyre dhe të zbulojnë libra që i pëlqejnë. Dëgjimi i librave audio, ndarja e fjalëve janë disa mënyra argëtuese për të rishikuar dhe praktikuar aftësitë e leximit dhe matematikës në shtëpi. Sidomos për fëmijët që janë pak prapa, kjo do të krijojë besimin e tyre dhe do t’i përgatisë ata të bëjnë hapat e ardhshëm në mësim.

Konsideroni marrjen e një mësuesi privat

Jo të gjithë prindërit mund të përballojnë marrjen e mësuesve privatë. Por nëse mësuesi juaj e sugjeron atë, dijeni se hulumtimi ka treguar se mësimi një-me-një është një nga mjetet më efektive për të ndihmuar nxënësit që janë prapa. Pyesni nëse shkolla juaj ofron mësime në grup apo edhe mësime të individualizuara me një specialist.

Nëse fëmija juaj ka sfida në të mësuarit

Studentët me aftësi të kufizuara në të nxënë ose nevoja të veçanta u prekën në mënyrë disproporcionale nga pandemia. Shumica e shkollave u përpoqën të ofrojnë shërbime mbështetëse dhe kjo ka përkeqësuar pabarazitë që tashmë po dëmtonin nxënësit me aftësi të kufizuara.

Tani që nxënësit janë kthyer në shkollë, është një mundësi për të rishikuar programin edukativ të individualizuar të fëmijës suaj dhe të punoni me mësuesit e tyre dhe specialistët e edukimit special për të identifikuar mbështetjen që i nevojitet nxënësit tuaj.

Parents