Të jesh prind që punon nuk është një detyrë e lehtë. Ju jo vetëm që ka të ngjarë të ndiheni të rraskapitur dhe sikur jeni në një milion drejtime të ndryshme, por gjithashtu mund të luftoni me ndjenjën se nuk mund t’i jepni kurrë punës ose prindërimit vëmendjen tuaj të plotë dhe nuk ka orë të mjaftueshme në ditë për të arritur gjithçka që shpresoni të arrini. Rezultati përfundimtar është një grumbull i madh stresi që ju nuk arrini ta menaxhoni.


Për t’i bërë gjërat më keq, pandemia ka krijuar edhe më shumë stres për prindërit që punojnë sesa në të kaluarën. Sipas hulumtimit të Institutit Kërkimor Pew, 52% e prindërve që punojnë me fëmijë nën 12 vjeç thonë se ka qenë e vështirë të balancohen përgjegjësitë e punës dhe kujdesit ndaj fëmijëve gjatë shpërthimit të koronavirusit. Dhe, më shumë se një e treta e prindërve thonë se duke u përpjekur për t’i balancuar, si puna ashtu edhe familja është bërë edhe më e vështirë në mes të pandemisë.

Pra, si e përballon një prind që punon këtë stres dhe si e gjen ekuilibrin në jetën e tij të zënë? Sipas Kristin Rinehart, drejtore e shërbimeve të sjelljes në Shërbimet Shëndetësore Muskingum Valley dhe pronare e Changing Minds, hapi i parë në kapërcimin e stresit është të heqësh dorë nga të qenit prindi i përsosur dhe të mos lejosh që një ditë e keqe t’ju përcaktojë.

Në këtë artikull ju sjellim disa këshilla të tjera se si të lehtësoni stresin që vjen nga përpjekja për të balancuar punën dhe prindërimin.

Si prindër, ne duhet të pranojmë se nuk mund të jemi të përsosur. Çdo ditë është një ditë e re për të praktikuar jetën.

Përqëndrohuni në cilësi jo në sasi

Shumica e prindërve që punojnë shqetësohen se nuk kalojnë kohë të mjaftueshme me fëmijët e tyre. Ata shqetësohen për kohën që fëmijët e tyre kalojnë në çerdhe ose me një dado dhe pyesin nëse fëmijët e tyre do të ndikohen negativisht nga sasia e kohës që ata janë larg tyre. Në fund, këto shqetësime rrisin stresin dhe duken të jenë mjaft dekurajuese.

Por, Rinehart inkurajon prindërit që të kalojnë kohë cilësore me fëmijët e tyre në vend që të shqetësohen për sasinë e kohës që kalojnë me ta. Në këtë mënyrë niveli i stresit tuaj mund të ulet ndjeshëm. Në vend që të shqetësoheni sa pak kohë keni me fëmijët tuaj për shkak të detyrimeve tuaja të punës, përqëndrohuni në atë se si të përfitoni sa më shumë nga koha që keni së bashku.

Për shembull, vendosni një qëllim për të ngrënë darkë së bashku disa netë në javë ose krijoni një natë lojërash dhe përmbajuni asaj. Ndërsa fëmijët tuaj rriten, lini mënjanë një natë në muaj ose një të shtunë pasdite ku kaloni disa orë duke bërë diçka së bashku. Edhe nëse është vetëm duke luajtur në park, kjo orë ose më shumë së bashku është një shans për të folur, qeshur dhe lidhur.

Ju gjithashtu mund të përdorni kohën tuaj fleksibël ose kohën e pushimeve për të kaluar kohë cilësore me fëmijët tuaj. Çelësi është të jeni kreativë për kohën që keni me fëmijët tuaj.

“Kujtojini vetes se cilësia është më e rëndësishme se sasia,” thotë Rinehart. “Dhe mos kini frikë të kërkoni ndihmë nga miqtë dhe familja ndonjëherë kur balancimi është më i vështirë.”

Vendosni kufij

Një mënyrë tjetër për të lehtësuar stresin që vjen nga të qenit prind që punon është vendosja e kufijve. Me fjalë të tjera, vendosni linja shumë të qarta midis punës tuaj dhe jetës suaj familjare.

Për shembull, sapo të dilni nga zyra ose të fikni kompjuterin tuaj, lini çdo gjë atje. Rezistoni ndaj dëshirës për të kontrolluar emailin tuaj, për t’iu përgjigjur mesazheve ose për të bërë punë shtesë. Në mënyrë që të gjeni ekuilibrin dhe të zvogëloni nivelet tuaja të stresit, duhet të përcaktoni se ku përfundon puna dhe ku fillon familja.

Vendosja e kufijve dhe të mësuarit për të thënë jo mund të jetë veçanërisht sfiduese për prindërit. Por është një pjesë thelbësore e uljes së niveleve të stresit tuaj dhe gjetjes së një ekuilibri midis punës tuaj dhe jetës suaj familjare, thotë Rinehart.

Bëhuni kreativ

Frencho thotë se një mënyrë për të çliruar stresin është duke bërë diçka kreative. Që kur ka fëmijë, ajo kombinon dashurinë e saj për artin me kalimin e kohës me të vegjlit e saj.

“Në të kaluarën, unë bëja shumë piktura,” thotë ajo. “Tani, nëse nuk kam një projekt pikture, shpesh gjej diçka në Pinterest që mund ta krijoj për vajzën time 3 vjeç e gjysmë. Në këtë mënyrë, unë heq stresin dhe ndaj diçka argëtuese me vajzën time.”

Mësoni të jepni përparësi

Kur bëhet fjalë për uljen e stresit dhe balancimin e jetës së punës me jetën tuaj familjare, Frencho thotë se ajo ka gjetur se identifikimi i vlerave thelbësore është gjithashtu një pjesë e rëndësishme e procesit. Përcaktimi i asaj që është me të vërtetë e rëndësishme për ju, ju ndihmon t’i jepni përparësi gjërave dhe të hiqni pritshmëritë që me të vërtetë nuk kanë nevojë të jenë atje.

Lexo: 3 mënyra se mësimi igjuhëve të huaja mund t’ju bëjë një udhëheqës më të mirë

“Të qenit prind është stresuese, me ose pa pasur një karrierë. Por, shtimi i kërkesave të një karriere mbi kërkesat unike të prindërimit sigurisht që mund t’i bëjë gjërat të vështira,” shpjegon Frencho. “Kur vajza ime ishte më e vogël dhe balanca po bëhej më sfiduese, unë dhe burri im diskutuam atë që është më e rëndësishme për ne dhe familjen tonë, vlerat tona kryesore.”

Punoni në mënyrë më të zgjuar, jo më shumë

Një mënyrë për të mbajtur stresin larg është të mësoni se si ta menaxhoni kohën tuaj dhe ta përdorni atë në avantazhin tuaj. Me fjalë të tjera, nëse e dini që keni një projekt të madh,  ndajeni në miniprojekte dhe punoni pak nga pak. Ose, nëse e dini që fëmijët tuaj do të kenë nevojë për ndihmën tuaj me detyrat e shtëpisë ose do të ketë një lojë të rëndësishme, planifikoni këto detyrime në mënyrë që puna të mos ndërhyjë.

Frencho thotë se ajo dhe burri i saj gjithashtu kanë krijuar rutina që i ndihmojnë ata të kalojnë detyrat e përditshme.

“Ne kemi disa role të veçanta të përcaktuara qartë në prindërimin dhe mbajtjen e shtëpisë dhe disa role që ndahen,” thotë ajo. “Nëse kemi nevojë për ndihmë, ne e kërkojmë atë. Ne gjithashtu mbështetemi në ndihmën e familjes sonë.”

Duke qëndruar në krye të gjërave që janë në kalendarin tuaj, duke punuar përpara kur të keni mundësi dhe duke parashikuar kohën e kaluar larg nga zyra, ju mund të ulni nivelet tuaja të stresit në mënyrë të konsiderueshme.

Kërkoni mënyra për të dalë përpara gjërave në vend që t’i lini ato t’ju ngarkojnë. Sigurisht, ju nuk do të jeni në gjendje të parashikoni gjithçka, por nëse bëni atë që mundeni për të hequr qafe gjërat që shfaqen në horizont, do të keni më shumë fleksibilitet për ato kërkesa të minutës së fundit që dalin në punë ose në shtëpi, që mund të zvogëlojnë ndjeshëm nivelet tuaja të stresit.

Mbani fajin nën kontroll

Fatkeqësisht, faji i prindërve është një gjë e vërtetë. Dhe pothuajse çdo prind e përjeton në një kohë ose në një tjetër. Por, duke mësuar ta mbani atë larg ose duke refuzuar ta lejoni atë të hyjë në jetën tuaj, ju mund të ulni nivelet tuaja të stresit.

“Unë akoma habitem nga ndjenja e fajit që vjen me prindërimin,” thotë Frencho. “Unë përpiqem t’i kujtoj vetes se jam duke bërë atë që është më e mira për familjen tonë. Unë jam duke punuar shumë në mënyrë që fëmijët e mi të kenë mundësi dhe siguri financiarisht. Unë jam gjithashtu duke punuar për të dhënë një shembull për ta që ndarja e talenteve dhe pasioneve tona me botën është e rëndësishme. “

Në vend që të ndihet fajtore, Rinehart inkurajon prindërit që punojnë të kuptojnë se po u mësojnë fëmijëve të tyre disa mësime të rëndësishme të jetës, si të kenë një etikë të fortë pune ose të rëndësishme në menaxhimin e kohës. Ju gjithashtu mund të jeni model në përcaktimin e qëllimeve dhe vendimmarrjen.

“Ju gjithashtu po i mësoni fëmijës tuaj vlera të rëndësishme,” thotë Rinehart. “Ne të gjithë bëjmë zgjedhje dhe është zgjedhja jonë për të ndërtuar një familje me prindër që punojnë.”

Nuk ka dyshim se të qenit prind që punon mund të jetë stresuese. Por ka mënyra për të zvogëluar nivelet tuaja të stresit dhe për të gjetur një ekuilibër midis jetës në punë dhe jetës familjare. Kërkoni mënyra për të hequr gjërat nga listat tuaja të detyrave dhe mësoni se si të vendosni kufij. Duke vepruar kështu mund të siguroni një sasi të jashtëzakonshme lehtësimi.

Ndërkohë, nëse zbuloni se përpjekjet tuaja për të zvogëluar stresin nuk po funksionojnë ose keni probleme me përballimin e stresit që ndjeni, sigurohuni që të flisni me persona të specializuar. Ata mund t’ju vlerësojnë dhe ofrojnë sugjerime se si ta kaloni më mirë situatën tuaj.

verywellfamily