Për fat të mirë, marrëdhënia që keni kur fëmijët tuaj janë të vegjël, krijon bazën për sjelljen e tyre më vonë. Sipas Stephanie Carlson, një profesore në Institutin e Zhvillimit të Fëmijëve në Universitetin e Minesotës në Minneapolis “Kur kaloni kohë me fëmijën tuaj 2-vjeçar, ju po ndërtoni dhe kultivoni pasuritë e zhvillimit që do të japin kthimin më të mirë dhjetë-vjeçar në moshën 12 vjeç ose edhe më afatgjatë, në moshën 22 vjeç.” Shijoni fëmijën tuaj të vogël tani dhe përdorni këto strategji për t’ju ndihmuar të siguroni një shpërblim të shkëlqyer përpara.


1. Krijoni një hierarki rregullash

Fëmijët e vegjël në përgjithësi supozojnë se nëse mami ose babi e thonë diçka, ata duhet ta bëjnë atë (edhe nëse nuk dëshirojnë). Por adoleshentët po ndërtojnë pavarësinë dhe puna e tyre është të vënë në dyshim dhe shpesh të refuzojnë pozicionet e prindërve të tyre. Nuk ka asgjë të keqe me këtë, por ka ende disa gjëra që janë të domosdoshme (ose nuk duhen bërë kurrë) dhe kjo e ndihmon adoleshentin tuaj të qëndrojë në linjë nëse vërtetoni se disa rregulla thjesht nuk janë për diskutim.

Kur fëmijët tuaj janë të vegjël, shpjegojuni që çështjet e shëndetit dhe sigurisë janë të pakontestueshme. Vogëlushi juaj duhet të lajë duart dhe të bëjë vaksinat. Por temat e tjera duhet të jenë të hapura për diskutim. Nëse fëmija juaj dëshiron të veshë pantallona të shkurtra në festën e përvjetorit të prindërve tuaj, flisni për këtë. Në vend që të bëni një kërkesë absolute, shpjegoni pozicionin tuaj dhe lërini të shpjegojnë të tyren. Kjo u tregon fëmijëve që mendimet e tyre kanë rëndësi.

Kur ata bëhen adoleshentë, ky sistem bëhet edhe më i rëndësishëm. Shoferi juaj i ri 16-vjeçar mund të mos e pëlqejë rregullin tuaj që duhet të marrin vetëm një pasagjer në makinë, por e di që kur bëhet fjalë për sigurinë, nuk ka diskutim. Ata gjithashtu e dinë se për çështje të tjera, ju do të jeni të hapur për të folur për të dy palët.

2. Besoni se ata ju dëgjojnë

Ideja e presionit nga bashkëmoshatarët është aq e përhapur sa është e lehtë të supozosh se fëmijët tanë do të bëhen ndjekës ndaj ‘të keqes’, në momentin që arrijnë në shkollën e mesme, fjalët tona të mençurisë prindërore humbasin joshjen e turmës. Por nuk është kështu. Ajo që adoleshentët duan më shumë se gjithçka është të paktën një të rritur që beson në ta pa kushte, por i mban ata në standarde të larta. Ata na dëgjojnë dhe kujdesen për ato që ne mendojmë dhe themi.

Dashuria e pakushtëzuar që ndjeni për foshnjën ose vogëlushin tuaj nuk ka pse të ndryshojë. Kur ata bëjnë diçka të gabuar ndërsa rriten, tregojini që ju jeni atje për t’i ndihmuar të bëjnë më të mirën. Fëmijët e përvetësojnë atë që ju u thoni. Asnjëherë mos e nënvlerësoni rolin e madh që luani në psikikën e tyre dhe si mund ta përdorni atë për mirë.

Fëmijët e vegjël shpesh kënaqen kur fillojnë të bëjnë miq dhe të zbulojnë botë përtej prindërve të tyre, por kjo nuk do të thotë që ju kanë zëvendësuar. Pra, le të njihen standardet tuaja. Nëse një nga shokët e klasës së fëmijës suaj thotë: “Ne nuk luajmë me vajza”, tregojini fëmijës tuaj se mendoni se është shumë më mirë që të gjithë të luajnë së bashku. Kur fëmijët arrijnë vitet e tyre të adoleshencës, ata fillojnë të vlerësojnë mendimet e të cilëve kanë më shumë kuptim për ta, duke i renditur në përparësi, ashtu si bëjnë të rriturit. Nëse i keni treguar fëmijës tuaj që besoni në ta dhe prisni që ata të ngrihen në sfida, mund të vini bast se zëri juaj do të jetë lart në atë listë të burimeve të besuara.

3. Ndihmojini ata të përballen me ankthin

Mënyra se si ne bashkëveprojmë me fëmijët e vegjël tani mund t’u japë atyre mjete për t’u përballur me stresin në të ardhmen. Në një studim afatgjatë, Kristin A. Buss, kreu i departamentit të psikologjisë në Penn State, u tregoi fëmijëve 2-vjeçarë situata të reja si një shfaqje kukullash ose një merimangë me telekomandë. Ata që u trembën gjatë shfaqjes së kukullave doli se ishin më të rrezikuar nga ankthi si adoleshentë. Nëse fëmija juaj ka tendencë të jetë ndër pengesat në shfaqjen e kukullave, reagimi juaj natyror mund të jetë largimi i tyre nga situatat e frikshme. Por, duke qenë shumë mbrojtës, thotë Dr. Buss, mund të krijojë “një trajektore më të lartë të ankthit”, sepse fëmija juaj merr mesazhin se nuk mund ta përballojë vetë. Në vend të kësaj, ndihmoni në qetësimin e tyre, merrni butësisht dorën e tyre dhe drejtojini përsëri tek situata, duke thënë: “Ti mund ta bësh këtë”.

Në mënyrë të ngjashme, nëse femija juaj i klasës së dytë ose të tretë është nervoz për të shkuar në një festë ditëlindjeje, Dr. Buss këshillon që mos ta mbani në shtëpi. Butësisht inkurajoni fëmijën tuaj që të afrohet me situata sfiduese në mënyrë që ata të fitojnë besim sesa të lejojnë që burimet e ankthit të bëhen më të mëdha në mendjen e tyre. Këto ndërhyrje të hershme mund t’u japin fëmijëve një kurajë shtesë kur përballen me atë që Dr. Buss e quan “kulmin e ankthit të adoleshencës”. Le ta pranojmë, klasa e shtatë nuk mund të jetë kurrë viti më i mirë i jetës së një fëmije, por nëse fëmijët kanë mësuar se si të trajtojnë ankthin që kur ishin të vegjël, ata kanë një shans më të mirë për të bërë një tranzicion të qetë në adoleshencë.

4. Inkurajoni për një perspektivë pozitive

Adoleshentët mund të duken tepër dramatikë, me çdo gjë që e trajtojnë si fundi i botës. Por fëmijët që kanë pasur shumë praktikë i kalojnë me sukses përkeqësimet e vogla. Susan McCartan, nëna e dy vajzave në Scottsdale, Arizona, luajti një lojë “High-low” kur vajzat e saj ishin të vogla, duke inkurajuar secilën prej tyre të përshkruajnë pjesën më të mirë dhe më të keqe të ditës së tyre. Tani që ato janë 16 dhe 18 vjeç, McCartan mendon se stërvitja e hershme i ka ndihmuar të ndihen më rehat duke folur për zhgënjimet, por edhe duke njohur gjërat pozitive.

Fëmijët përgjigjen mirë nëse dëgjoni me kujdes kur ankohen, e pranoni problemin dhe më pas i ndihmoni të shohin një zgjidhje. Nëse fëmijët e kanë zakon që të shohin shumë anë të një problemi, ata kanë një shans më të mirë për të trajtuar traumat e viteve të tyre të adoleshencës.

Fëmijët e vegjël duan të bëjnë gjëra për të tjerët, kështu që ta bësh altruizmin një pjesë të jetës tënde familjare tani do të thotë që si adoleshentë, ata do të kenë më shumë të ngjarë të shohin dhe të mendojnë përtej vetes së tyre dhe të kenë një sens të qëllimit se si përshtaten në botë.

5. Bëni durim

Fëmijët e vegjël ndërtojnë lidhje të reja nervore me një shpejtësi të mahnitshme, por Dr. Carlson thekson se koha që duhet për një sinjal të kalojë nëpër një prej atyre neuroneve është shumë më e ngadaltë tek fëmijët sesa tek të rriturit. Nëse doni t’u jepni fëmijëve tuaj një ndjenjë të autonomisë, diçka që do të jetë thelbësore në vitet e adoleshencës, duhet t’i lini të shkojnë me ritmin e tyre, edhe nëse ju duket tepër i ngadaltë. “Kuptoni që fëmijëve të vegjël ju duhet shumë kohë për të përpunuar informacionin dhe përpiquni të mos i nxitoni gjatë gjithë kohës,” këshillon ajo. Lërini ata, edhe nëse do të zgjasë trefishi i kohës.

Korteksi prefrontal, i cili kontrollon aktivitetin impulsiv, nuk është zhvilluar plotësisht nga vitet e adoleshencës. Por, Dr. Carlson thotë, “ju ende dëshironi që një adoleshent të jetë në gjendje të bëjë pauzë midis stimulit dhe përgjigjes”. Fëmijët shpejt e kuptojnë se gjetja e kohës për të marrë informacion dhe për të marrë në konsideratë pasojat u jep atyre më shumë kontroll mbi një situatë, dhe në fund më shumë autonomi.

6. Tregoni histori

Modelet e komunikimit brenda një familje vendosen herët. Nëse dëshironi që fëmijët tuaj të flasin me ju kur janë adoleshentë, sigurohuni që të kaloni shumë kohë duke folur me ta kur janë fëmijë të vegjël. Sue Pepin ka pesë vajza; dy më të voglat janë adoleshente. Duke jetuar në San Francisco, kur tre më të rriturat ishin në kujdes ditor, ose po fillonin shkollën, ajo shpesh kishte një udhëtim 20 ose 30 minutësh në trafik dhe gjithmonë e kalonte atë duke folur dhe duke ndarë histori. Në kohën e gjumit, ajo dhe burri i saj do të lexonin një përrallë në lidhje me një vajzë të vogël imagjinare, të quajtur Spizzo, e cila ishte e guximshme dhe me siguri në veten e saj. Historia ishte shpesh një përmbledhje delikate e ditëve të fëmijëve të tyre, duke rrëfyer atë që bëri Spizzo, kur u zhgënjye ose u përball me një situatë apo edhe u shqetësua për ndryshimin e klimës.

Pepin gjithmonë vinte re kur një fëmijë përsëriste një nga mesazhet e fshehta, të tilla si është në rregull të dështosh për sa kohë që vazhdon të përpiqesh. Ndërsa vajzat u bënë adoleshente, ajo e kuptoi se “fëmijët tuaj po dëgjojnë dhe marrin atë që thoni, edhe kur mendoni se nuk janë”. Pavarësisht nëse keni një vogëlush apo një adoleshent, nuk ka gjasa të merrni një përgjigje të drejtë në pyetjen “Si ishte dita juaj?” Por, sapo të gjeni mënyra të reja për të endur histori dhe për të ndarë ide, do të jeni në gjendje të lidheni me fëmijën tuaj në çdo moshë.

parents.com