Fjalët shpesh dalin para se të keni kohë t’i merrni parasysh ato. Por duhet të kujtoheni për ato fraza që shpesh thoni nuk e ndihmojnë aspak situatën me fëmijën tuaj.

1. “Sepse kështu them unë!”

Kjo lloj vendosje e kufijve, një formë e prindërimit autoritar, ka potencialin të çojë në probleme të fëmijës tuaj, sipas hulumtimit. Nëse nuk është ky stili juaj, ju mund të dëshironi të largoheni nga kjo bisedë me katër fjalë, e cila gjithashtu krijon komunikim të dobët dhe e lë fëmijën tuaj të hamendësojë se pse ai mund ose nuk mund të bëjë diçka. Për shembull, nëse fëmija juaj pesë vjeç kërkon të shikojë një shfaqje tjetër në iPad, është më mirë të shpjegoni arsyen pas “jo-së” tuaj, duke ia artikuluar pastër dhe qartë.

2. “Nuk jam i zemëruar, jam i zhgënjyer.”

Dëshironi të dini një sekret? Zemërimi është një përgjigje krejtësisht e shëndetshme dhe është në rregull që fëmijët tuaj të dinë që ju ndiheni kështu ndonjëherë. Sipas Psychology Today, t’i thuash fëmijës se je i mërzitur dhe se duhet të marrësh pesë minuta për t’u qetësuar, në fakt i mëson atij të përdorë teknika të ngjashme vetërregullimi kur mërzitet. Për më tepër, duke u thënë atyre se jeni “i zhgënjyer” sinjalizon se ata disi nuk janë mjaftueshëm të mirë ose nuk kanë qenë në gjendje të përmbushin pritshmëritë tuaja dhe ka të ngjarë që nuk do të japin sjelljen që kërkoni. Ndiheni të mërzitur që nuk e pastruan dhomën e lojërave… përsëri? Provoni: “Jam i mërzitur që nuk gjete kohë për ta bërë këtë edhe pasi folëm bashkë.”

Lexo: 9 truke psikologjike që fëmijët tuaj të mësojnë të ​​dëgjojnë

3. “Ti je mirë!”

Herën tjetër që fëmija juaj të bjerë dhe të gërvishtë gjurin në këndin e lojërave ose të përlotet me vështirësitë e shkollës, rezistojini dëshirës për t’ia hequr vëmendjen. Për Dr. Karol Darsa, një psikologe e specializuar në traumat, fraza si “Ti je mirë!” janë shpërfillës ndaj ndjenjave dhe zvogëlojnë një përgjigje emocionale shumë reale. “Çdo ndjenjë është e mirëpritur, ka të bëjë me atë që ju bëni me ato ndjenja,” shpjegon Dr. Darsa. Në vend të kësaj, ju dëshironi të vërtetoni atë që ndodhi (“oh jo, re nga lodrat”) përpara se të ofroni ngushëllim (“më lër të shoh se si e ke gjurin; jam e sigurtë se do të ndihesh më mirë së shpejti.”)

4. “Bravo! Perfekt!”

Fëmija juaj përfundon detyrat e shtëpisë në kohë, shkon në tualet pa ndihmë, ha të gjithë brokolin e tij dhe fjalët dalin menjëherë: Bravo, perfekt! Por, problemi me këtë frazë është se ajo vë theksin në produktin e përfunduar në krahasim me punën që u desh për të. Një qasje më e mirë: “Jam e surprizuar, i je përkushtuar shumë kohë avancimit në problemet matematikore”. Ose: “Më ka bërë shumë përshtypje që shkove në tualet pa mamin”. Ka të bëjë me manifestimin e procesit, jo rezultatin përfundimtar.

5. “Eja, vepro si një fëmijë i rritur”

Është e lehtë ta thuash këtë kur fëmija juaj nuk do të bëjë diçka që ju e dini se mund ta bëjë. Por t’i qortoni ata që nuk përmbushin potencialin e tyre është në fakt një formë turpërimi, sipas Psychology Today. Në vend të kësaj, një qasje më e mirë është të empatizoni, duke vendosur në të njëjtën kohë një kufi ose pritshmëri pa gjykim. (“Këmisha dhe pantallonat duken shumë të vështira për t’u veshur sot, por ne duhet të dalim pas pak. Çfarë mund të bëj për të të ndihmuar?”)

Lexo: Regjistro fëmijën në një nga programet e Kallz. Kemi programe edhe për ju

Purewow.com