“A mund të dashurohet një narcist?”

Pyetja nëse një narcisist mund të bjerë në dashuri apo jo na çon në një debat të ashpër. Pra, përpara se të kuptojmë se pse ata nuk mund të qëndrojnë të dashuruar, le të trajtojmë pyetjen e mësipërme.

Përgjigjia, për shumicën e ekspertëve, është një “Po” e paqartë. Ja çfarë thotë Elinor Greenberg, një psikoterapiste, e specializuar në diagnostikimin dhe trajtimin e çrregullimeve të ndryshme të personalitetit:

“Nëse ju mendonit se ish-i juaj romantik narcist ju donte vërtet dhe donte të martohej me ju, nuk jeni gabim. Edhe pse është larguar, ai në fakt ishte i dashuruar me ju, ose të paktën me fantazinë e tij romantike për ju të dy si çifti perfekt.”

Problemi është, sigurisht, se duket e pamundur që fantazia e “çiftit të përsosur” të materializohet. Jeta nuk është një fantazi; marrëdhëniet nuk janë një fantazi dhe narcistët duket se nuk mund ta kuptojnë këtë koncept elementar.

Lexo: Një fushatë për lejen prindërore në LinkedIn po bëhet virale.

Pra, po, një narcist mund të bjerë në dashuri, por pse nuk mund të mbetet i dashuruar?

“Burri im nuk kishte nevojë të ngrinte zërin ose të më godiste, pasi metoda e tij e dhunës ishin fjalët që mund të më thernin më shumë se thika, duke shkatërruar çdo ndjenjë vetëbesimi që kisha më parë.”

~ Megan Holgate, trajnere e jetës dhe divorcit

Këtu janë pesë arsyet pse një narcist bie në dashuri dhe largohet:

1. Idealizmi nuk është realizëm

Dëshirat e një narcisti nuk bazohen në realizëm. E njëjta gjë mund të thuhet për çdo nocion të çuditshëm që i mungojnë mjetet për ta shndërruar idenë në realitet. Dikush mund të ëndërrojë një rezidencë në bregun e plazhit më të bukur; por nëse nuk jeni një multimilioner, kjo nuk do të ndodhë.

Ne natyrshëm i dimë dhe i pranojmë gjëra të tilla, narcistët jo.

Duhet të theksohet se idealizimi i marrëdhënieve nuk është tipari i vetëm i fantazisë që luan në kokën e një narcisti. Ata imagjinojnë shtëpinë, trupin, makinën, profesionin e përkryer, etj.

2. Ata kanë nevojë për “furnizim” të vazhdueshëm

Një përdorues në Quora shpjegoi përvojën e tij të martesës me një narcist:
“Ashtu si një rezervuar oksigjeni për një zhytës, ne thjesht u japim atyre furnizimin e asaj që u nevojitet në atë kohë, dhe si rezervuari i oksigjenit, pasi të mos ketë më përdorim për ne, thjesht do ta hedhim pa u menduar.”

Termi furnizim narcisti u prezantua nga psikoanalisti Otto Fenichel në 1938. Përkufizimi i tij është: “një lloj admirimi, mbështetjeje ndërpersonale ose ushqim i nxjerrë nga një individ nga mjedisi i tij ose i saj dhe thelbësor për vetëvlerësimin e tij”.

Sapo të përfundojë “furnizimi” i tyre, ai është jashtë. Fatkeqësisht, kështu është edhe partneri i narcistit.

3. Partneri i tyre është vetëm njeri

E thënë thjesht, nëse narcisti nuk i jep fund marrëdhënies, partneri i tyre mund (dhe shpresojmë ta bëjë.) Mungesa e plotë e empatisë, natyra manipuluese dhe fyerjet verbale të një narcisti nuk janë aspak të favorshme për një marrëdhënie të shëndetshme dhe përmbushëse.

Fatkeqësisht, narcistët kanë një mënyrë dredharake simpatike për të “tërhequr” dikë përsëri. Pse do të donin ta bënin këtë? Sepse ata kanë frikë se furnizimi i tyre narcist po mbaron.

Shpresojmë, personi tjetër do ta shohë narcistin për atë që ai ose ajo është dhe do të vazhdojë përpara se jeta e tyre të kthehet në kaos.

4. Një person nuk është një ishull

Nëse partneri i tyre nuk mund t’i ndajë faktet nga trillimet, dikush tjetër mundet. Shumica prej nesh kanë një sistem mbështetës, familjen dhe miqtë, të cilët do të ofrojnë një pasqyrë të zhytur në mendime për një person. Mjerisht, shumë shpesh është një terapist ose një ekspert për çrregullimet e personalitetit (të cilat narcistët i kanë) ai që përcjell të vërtetën për individin.

Nëse ka një këshillë për të dhënë këtu, ajo është të kërkosh njohuri nga njerëzit brenda rrethit shoqëror të dikujt. Dhe, më e rëndësishmja, dëgjoni për opinione të përsëritura.

5. Gjithmonë ka “diçka më shumë”

“Gjithmonë ka diçka më shumë” shpjegon me pesë fjalë jetën e një narcisti. “Asgjë nuk është mjaftueshëm mirë”, është një opsion i dytë i përshtatshëm.

Nevojat e narcistëve janë gjithmonë në fluks. Kjo do të thotë, ata kurrë nuk janë të kënaqur me asgjë për një kohë të gjatë dhe vendimet e tyre nuk janë kurrë përfundimtare. Kur kombinohet me një natyrë shumë materialiste, nuk është çudi që narcistët nuk janë kurrë të kënaqur.

Powerofpositivity