Këtu janë disa nga këshillat dhe truket më të mira për të mësuar një gjuhë të huaj për të rriturit dhe studentët në mënyrë efektive.

Ka kaq shumë informacione në internet për mësimin e një gjuhe të huaj dhe procesi i të mësuarit është subjektiv. Një metodë që funksionon për ju mund të mos funksionojë për një person tjetër dhe ka të bëjë me provat dhe gabimet në fund të ditës.


Të gjithë thonë se zhyt veten në kulturën e gjuhës së synuar për të mësuar më mirë. Por, çka ndodh nëse nuk mund të lëvizni në një pjesë tjetër të botës tani?

Për sa kohë keni një lidhje me Wifi, mund të zhyteni në çdo kulturë, pa lëvizur asnjë centimetër nga shtëpia juaj.

Prandaj, këtu janë tre metoda që mund të përdorni për të konsumuar përmbajtje në gjuhën e synuar:

#1. Shikoni dhe dëgjoni në gjuhën e synuar.

 • Gjeni seriale dhe programe falas me titra në Youtube.
 • Gjeni seriale dhe filma televizivë në gjuhën e synuar në platformat e transmetimit si Netflix, Hulu, Rakuten Viki, Amazon Prime, Apple TV+, etj.
 • Dëgjoni Podcasts në gjuhën e synuar në Spotify, Youtube, Apple Podcasts, Amazon Music, etj.
 • Shikoni Youtubers që flasin gjuhën e synuar për të mësuar edhe për kulturën e tyre.
 • Bëni lista dëgjimi të këngëve në gjuhën e synuar dhe dëgjojini ato rregullisht.
 • Gjeni libra audio që rrëfejnë librat për ju në Youtube, Amazon Kindle, etj.
 • Gjeni artistë, aktorë dhe të famshëm që flasin gjuhën e synuar dhe shikoni intervistat e tyre me titra.
 • Rishikoni një shfaqje në Netflix (fillimisht në anglisht ose në gjuhën tuaj amtare) në gjuhën e synuar (nëse është e disponueshme).
 • Gjeni emisionet në radio në gjuhën e synuar për t’u luajtur në sfond ndërsa jeni të zënë me diçka tjetër.

#2. Mësoni alfabetin dhe gramatikën bazë në gjuhën e synuar.

 • Mësoni alfabetin e gjuhës së synuar duke përdorur burime falas si videot në Youtube, faqet e internetit të gjuhëve, imazhet e Google të alfabetit, Wikipedia, etj.
 • Shikoni klasat në Skillshare dhe Coursera (ka edhe opsione falas) që mësojnë alfabetin dhe përmbajtjen e nivelit fillestar në gjuhën e synuar.
 • Gjeni kanale në Youtube që mësojnë gramatikën, fjalorin dhe frazat në gjuhën e synuar.
 • Gjeni libra që mësojnë gjerësisht alfabetin dhe gramatikën (bëjeni këtë nëse keni mundësi t’i përballoni, sepse ky opsion mund të jetë i shtrenjtë).
 • Përdorni aplikacione për mësimin e gjuhës që mësojnë gramatikën dhe fjalorin, si Duolingo, Anki, Memrise, Mango, etj.

#3. Lexoni përmbajtje në gjuhën e synuar.

 • Lexoni komentet e shkruara në gjuhën e synuar nën videot në Youtube që shikoni.
 • Lexoni tweet-et në gjuhën e synuar, sepse janë vetëm 280 karaktere dhe ju keni mundësinë të shtypni opsionin e përkthimit.
 • Gjeni komunitetet e subreddit ku përdoret gjuha e synuar dhe lexoni përmbajtjen e shkruar atje.
 • Lexoni komente në gjuhën e synuar, të tilla si komente librash, komente produktesh, etj.
 • Lexoni artikuj të shkurtër të shkruar në gjuhën e synuar për tema që zgjojnë interesin tuaj.
 • Lexoni fakte argëtuese në gjuhën e synuar që mund t’i gjeni në internet.
 • Lexoni faqen e një personi të famshëm në Wikipedia në gjuhën e synuar.
 • Lexoni tekstet e këngëve nga lista e luajtjes që keni krijuar në gjuhën e synuar.

Bëni një listë strategjish që funksionon për ju.

Nuk është e nevojshme t’i zbatoni të gjitha këto metoda për të mësuar një gjuhë më shpejt ose më mirë. Provoni disa prej tyre ose ato që mendoni se mund të funksionojnë për ju dhe jini të qëndrueshëm.

Nëse ju pëlqen të mësoni në mënyrë pasive, shikoni dhe dëgjoni shumë përmbajtje në gjuhën e synuar. Por kjo metodë do t’i çojë aftësitë tuaja gjuhësore vetëm në një nivel të caktuar.

Prandaj, mësoni alfabetin e gjuhës së synuar nëse keni ndërmend të përmirësoni aftësitë tuaja të leximit në një moment. Mësimi i gramatikës bazë dhe të nivelit fillestar mund t’ju ndihmojë gjithashtu të kuptoni më mirë strukturat e fjalive.

Në fund, pas kësaj, filloni të punoni në aftësitë tuaja të leximit pasi të keni aplikuar deri diku metodën e parë dhe të dytë.

Lexo: Kampi Veror 20 Qershor- 29 Korrik

Është thelbësore të gjeni metoda që funksionojnë më mirë për ju, sepse zgjedhjet e gabuara mund të ndikojnë në motivimin dhe vullnetin tuaj për të ndjekur përpjekjet për të mësuar gjuhën. Gjithashtu, hulumtoni gjithmonë në internet se çfarë po bëjnë nxënësit e tjerë që funksionon për ta dhe përpiquni të shihni nëse mund t’i zbatoni ato metoda edhe në regjimin tuaj të të mësuarit.

Medium