Fëmijët shpesh inkurajohen dhe mësohen të eksplorojnë të fshehtën dhe të paeksploruarën nga prindërit që i mbështesin dhe i duan pa kushte. Por a është ky një realitet i vërtetë gjithmonë?


Shumë fëmijë këto ditë, të vegjël apo të rritur, shpesh kontrollohen vazhdimisht nga prindër toksikë që kanë frikë nga rezultatet. Këta prindër shpesh janë dominues, abuzues dhe të shqetësuar për atë që mund të ndodhë me fëmijët e tyre.

Disa fëmijë mund të ndiejnë nevojën për të tejkaluar ndërhyrjen dhe kontrollin dhe të kërkojnë vetëm udhëzime nga prindërit e tyre. Por, a është gjithmonë e mundur kjo? Shumë prindër pushtojnë dhe manipulojnë, shpesh dominojnë dhe abuzojnë verbalisht me fëmijët e tyre.

Këtu janë shenjat treguese të një prindi që është një forcë toksike në jetën e një fëmije:

1. Prindi juaj refuzon të respektojë kufijtë e një fëmije dhe është qartësisht shumë këmbëngulës.

2. Kur prindi bën shaka apo edhe e nënçmon fëmijën për gjëra me të cilat fëmija është i pasigurt, si pesha, të ardhurat dhe statusi i marrëdhënies.

3. Në shtëpi prindi ka prioritet dhe fëmija është gjithmonë forca e dytë.

4. Kur një prind është i mërzitur, ai ose ajo përdor sjellje pasivo-agresive si përgjigje. Ata shpesh mund t’i japin trajtimin e heshtur një fëmije dhe ta lartësojnë një fëmijë tjetër si më të mirin nga të dy!

Lexo: 13 shenja që fëmija juaj po kalon shqetësime të shëndetit mendor

5. Prindi e kritikon fëmijën në aspektin social dhe nuk i jep mbështetje e komplimente apo edhe inkurajim në kohë nevoje.

6. Kur një fëmijë përpiqet të shfaqë emocione negative dhe qan në heshtje, mund të ketë turp të panevojshëm në zbulimin e ndjenjave të vërteta te të tjerët.

7. Një fëmijë i një prindi toksik shpesh shfaq emocione negative dhe rrallëherë i zotëron ato në publik.

8. Një fëmijë shpesh mendon se një prind do të sillej ndryshe nëse ai ose ajo do të ishte shumë më i mirë, më i zgjuar dhe i suksesshëm.

9. Një prind mund ta bëjë me dashje fajtor fëmijën kur ai nuk merr rezultatet e dëshiruara.

10. Kur fëmija arrin diçka në jetë dhe ka frikë ta ndajë me prindin, personi tjetër do të jetë kritik i kotë ndaj gëzimit.

11. Kur prindi shpesh kërkon lavdërim dhe vëmendje nga fëmija.

12. Fëmija detyrohet të marrë pjesë me forcë në aktivitete që i interesojnë vetëm prindit.

13. Prindërit e mësojnë fëmijën të jetë respektues vetëm përmes frikës dhe terrorit.

Lexo: 5 fraza që prindërit nuk duhet t’ua thonë kurrë fëmijëve

14. Një fëmijë ka probleme autoriteti në moshë madhore dhe është shumë i nënshtruar dhe rebel në mënyrë të papërshtatshme në një moshë më të madhe.

15. Nëse një prind përdor paratë dhe fajin për të manipuluar fëmijën, mund të jetë katastrofike për personalitetin e fëmijës. Fëmijës mund t’i kujtohet vazhdimisht se sa “borxh” i ka prindit edhe për gjërat që ai nuk i ka parashikuar.

16. Një prind gjithmonë thotë se ai ose ajo ka hequr dorë nga jeta për fëmijën dhe gjithmonë ka dashur të jetë pa fëmijë.

17. Prindi toksik fajëson fëmijën për çdo reagim të papërshtatshëm dhe sjellje të keqe.

18. Nëse një fëmijë ndihet i tmerruar të pranojë gabimet publikisht, ai ose ajo ka probleme të rënda të personalitetit që kërkojnë vëmendje.

19. Shumë prindër mendojnë se “dashuria e ashpër” është vërtet një afirmim i dashurisë dhe sigurisë, por nuk është.

20. Kur fëmija rrallë merr përsipër gjëra të reja dhe rrezikon vetëm sepse ka frikë të dështojë, pavarësisht nga kushtet.

Yourtango