Që nga fillimi i pandemisë Covid-19, gratë që merren me përgjegjësitë profesionale dhe të kujdesit për fëmijët janë përballur me efekte negative në karrierën e tyre.


Hulumtimet e fundit nga Byroja e Regjistrimit të SHBA, bazuar në informacionin nga Anketa aktuale e popullsisë, zbuluan se rreth 10 milionë nëna amerikane që jetonin me fëmijë të moshës shkollore nuk punonin në mënyrë aktive në janar 2021, një rritje prej 1.4 milionë krahasuar me nivelet para pandemisë.

Ndërsa nënat që punojnë rihyjnë në fuqinë punëtore, ka disa vende ku ato mund të balancojnë më mirë punën dhe jetën familjare, sipas raportit të fundit të WalletHub, i cili rendit shtetet më të mira dhe më të këqija për nënat që punojnë në vitin 2022.

Për të përpiluar listën, WalletHub, një faqe interneti për financat personale, krahasoi 50 shtete dhe Distriktin e Kolumbisë në tre dimensione kryesore: kujdesi për fëmijët, mundësitë profesionale dhe ekuilibri punë-jetë.

U përdorën shtatëmbëdhjetë metrika, duke përfshirë kostot e kujdesit për fëmijët, hendekun gjinor të pagave dhe rezultatin e politikës së lejes prindërore, dhe metrikat u peshuan ndryshe. Rezultati i përgjithshëm u llogarit duke përdorur mesataret e ponderuara për të gjitha metrikat për secilin shtet.

Bazuar në raportin e WalletHub, këto janë 10 shtetet më të mira për nënat që punojnë:

1. Masaçusets

 • Rezultati total: 62.99
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 4
 • Renditja e balancës punë-jetë: 1

2. Connecticut

 • Rezultati total: 62.95
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 5
 • Renditja e balancës punë-jetë: 5

3. Rhode Island

 • Rezultati total: 61.99
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 7
 • Renditja e balancës punë-jetë: 2

4. Minesota

 • Rezultati total: 59.79
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 1
 • Renditja e balancës punë-jetë: 15

5. Wisconsin

 • Rezultati total: 57.57
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 6
 • Renditja e balancës punë-jetë: 10

6. Distrikti i Kolumbisë

 • Rezultati total: 57.35
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 11
 • Renditja e balancës punë-jetë: 7

7. Vermont

 • Rezultati total: 55.40
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 9
 • Renditja e balancës punë-jetë: 9

8. New Jersey

 • Rezultati total: 55.26
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 15
 • Renditja e balancës punë-jetë: 8

9. New York

 • Rezultati total: 53.53
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 3
 • Renditja e balancës punë-jetë: 13

10. New Hampshire

 • Rezultati total: 52.19
 • Renditja e kujdesit për fëmijët: 8
 • Renditja e balancës punë-jetë: 34

WalletHub gjithashtu identifikoi 10 shtetet më të këqija për nënat që punojnë në raportin e tij: Luiziana, Misisipi, Alabama, Karolina e Jugut, Idaho, Nevada, Virxhinia Perëndimore, Oklahoma, Xhorxhia dhe Kalifornia.

Sipas David Rothwell, një profesor i asociuar në Universitetin Shtetëror të Oregonit dhe ekspert i paraqitur në raport, pesë treguesit kryesorë kur vlerësohen shtetet më të mira për nënat që punojnë përfshijnë “koston e çerdhes, aksesin në çerdhe, politikën shtetërore për lejen e paguar familjare, politikën shtetërore mbi pushimin mjekësor dhe koston e strehimit.”

New York zuri vendin nr. 1 për sistemet më të mira të kujdesit ditor ndërsa Connecticut fitoi vendin e parë për diferencën më të ulët të pagave gjinore. Distrikti i Kolumbisë pretendoi një vend nr. 1 për raportin më të lartë ekzekutiv femra ndaj meshkujve.

cnbc