Miqësitë, ashtu si marrëdhëniet romantike, mund të jenë toksike. Të shoqërohesh me miqtë supozohet të jetë argëtuese, prandaj e bën atë, apo jo? Nëse edhe thjesht dërgimi i mesazheve për të kuptuar se ku do të takoheni për mëngjesin e vonë fillon të duket si një punë e përditshme rraskapitëse, demoralizuese – ose më keq, një ndëshkim – është një shenjë e qartë se diçka nuk po shkon mirë në shoqërinë tuaj.

“Arsyeja pse secili prej nesh ka miq është edhe për të dhënë edhe për të marrë mbështetje dhe forcë”, thotë psikologia e liçencuar Lauren Hazzuri. “Miqësitë e shëndetshme ndjehen të sigurta, fuqizuese dhe ngritëse. Një mik është një mik i vërtetë kur prania e tij/saj të kujton gjithçka që je, jo gjithçka që nuk je.”

“Një miqësi toksike është ajo në të cilën ju ndiheni të rraskapitur energjikisht kur ndërveproni me personin,” thotë Judy Ho, PhD, një neuropsikologe klinike dhe mjekoligjore e certifikuar. “Shoku juaj mund të jetë një vampir emocional që duket se thith forcën e jetës nga ju sa herë që flisni me ta ose kaloni kohë me ta.”

Thënë kështu, jo të gjitha miqësitë toksike paraqiten në mënyrë kaq të dukshme, thotë Dr. Ho. Një mik që pretendon të jetë i lumtur për ty kur ndodhin gjëra të mira, pasivisht të ul në mënyrë agresive, përpiqet të të rrëmbejë vëmendjen, bën kërkesa të tepruara për ty, është gjithashtu toksik.

10 shenja që tregojnë se keni një miqësi toksike

1. Nuk ndiheni të mbështetur

Miqtë tuaj duhet të festojnë suksesin tuaj, jo ta pakësojnë atë. Jini të kujdesshëm ndaj mikut që bën komente të çuditshme kur ndani arritjet tuaja ose lajmet e mira, thotë Courtney Glashow, një psikoterapiste dhe themeluese e Anchor Therapy në Hoboken, New Jersey. “Në një miqësi të shëndetshme, dikush do t’ju inkurajojë të rriteni dhe të keni sukses,” thotë ajo.

Dhe bisedimet duhet të shkojnë në të dyja drejtimet. “Një miqësi duhet të jetë një sistem mbështetës midis dy njerëzve,” thotë Glashow. “Dëshironi të siguroheni që njerëzit e afërt në jetë janë aty për t’ju dëgjuar, për t’ju mbështetur dhe për të ndarë gjithashtu sukseset dhe betejat e tyre.”

2. Jeni vazhdimisht duke luftuar

Miqtë zihen, asgjë e pazakontë në lidhje me këtë. Por nëse nervat kapërcejnë atmosferën e mirë, ose nëse ju dhe shoku juaj lëndoni qëllimisht njëri-tjetrin, mund të jetë koha për të rivlerësuar miqësinë. “Kur ndjeni rrezik të mos pajtoheni, e gjeni veten duke mbajtur informacione nga frika, ose ndiheni sikur po ecni mbi zjarr për të qetësuar personin tjetër, është koha të pyesni se sa e shëndetshme është marrëdhënia,” thotë Aimee Barr, një psikoterapiste me bazë në Bruklin.

3. Ndiheni të sfilitur fizikisht

“Kushtojini vëmendje trupit tuaj kur jeni me mikun tuaj dhe kur mendoni të arrini tek ai,” thotë Elizabeth Cohen, PhD, një psikologe klinike në New York City. “Trupi ynë ka shumë informacion se sa rehat ndihemi me një person tjetër”. Jeni të tensionuar dhe në ‘gjemba’ apo të relaksuar dhe optimistë? Mendoni për reagimet fizike dhe emocionale që keni kur emri i mikut tuaj shfaqet në ekranin e telefonit tuaj.

4. Nuk mund të jeni vetëvetja

Një tjetër shenjë e një marrëdhënieje toksike është nëse miku juaj nuk ju pranon për atë që jeni dhe ju e gjeni veten duke ndryshuar diçka në lidhje me personalitetin ose pamjen tuaj që nuk ndiheni mirë”, thotë Glashow. “Një mik i vërtetë nuk do të donte kurrë që ju të ndryshoni atë që jeni.” Miqtë tuaj duhet t’ju frymëzojnë që të jeni versioni më i mirë i vetes, jo dikush krejtësisht i ndryshëm.

5. Miqësia është abuzive

Ashtu si marrëdhëniet romantike, miqësitë mund të jenë fizikisht dhe emocionalisht abuzive. Abuzimi emocional mund të jetë aq delikat, saqë mund të mos e kuptoni atë. Por nëse një mik është tepër kritik, xheloz, kontrollues ose i prirur ndaj shpërthimeve të zemërimit, kjo e ka kaluar kufirin. “Në atë pikë, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë nga një psikoterapist për t’ju ndihmuar se si të largoheni në mënyrë të sigurtë nga ajo marrëdhënie,” thotë Glashow.

6. Miku juaj bën thashetheme për njerëzit e tjerë

Edhe para se një miqësi të bëhet toksike, ka flamuj të kuq për t’u kujdesur, duke përfshirë mënyrën se si shoku juaj flet për njerëzit e tjerë pas shpine. Për shembull, nëse ata bëjnë shumë thashetheme për njerëzit dhe e justifikojnë duke thënë se e bëjnë këtë vetëm sepse kujdesen për ta, kjo mund të jetë një shenjë se miqësia juaj me ta ndoshta po shkon në një rrugë toksike. Ose, ndoshta ata nuk bëjnë thashetheme për njerëzit e tjerë, por janë tepër kritikë kur flasin për ta ose duken xhelozë, mashtrues apo dominues. “Shanset janë që një ditë kjo do të vijë edhe tek ju,” thotë Dr. Ho.

7. Ka të bëjë gjithmonë me ta

Ashtu si çdo marrëdhënie, një miqësi është një partneritet i dyanshëm. Një tjetër shenjë e një miku toksik është se ata bëjnë gjithçka për ta dhe nuk duken të investuar tek ju dhe të ndjeshëm ndaj asaj që po kaloni. Për shembull, kur jeni duke biseduar me ta, ata mund të gjejnë një mënyrë për ta përqëndruar bisedën tek vetja dhe përvojat e tyre në vend që t’ju japin kohë dhe hapësirë ​​për të ndarë gjërat tuaja gjithashtu.

8. Ata nxisin dramë

Kur gjërat shkojnë mirë, një mik toksik mund të nxisë kaos duke bërë gjëra të tilla si të zgjedhë një grindje pa ndonjë arsye të dukshme dhe në fakt të kënaqet me të. Një mik toksik mund të bëjë gjëra për të shkaktuar dramë në jetën e tyre ose në tuajën, dhe më pas në dukje të shijojë të përballet me dramën. “Ata nuk mund të shijojnë paqen e mungesës së problemeve dhe të shkaktojnë telashe në mënyrë që të ndihen sikur jeta e tyre është emocionuese.”

9. Ata ju ulin

Një miqësi e shëndetshme duhet t’ju lartësojë, jo t’ju bëjë të ndiheni më pak sesa jeni, prandaj Dr. Ho thotë se të përulësh në çfarëdo mënyre është një tjetër shenjë e madhe e një miku toksik. Kjo mund të nënkuptojë se ata gjejnë mënyra për t’ju kritikuar. Mund të duket sikur shoku juaj po përpiqet të jetë mbi ju. Për shembull, nëse keni një lajm të mirë për të ndarë, ata mund ta zvogëlojnë atë duke u fokusuar në një nga arritjet e tyre. Ose, ndoshta atyre thjesht nuk u pëlqen kur në qendër të vëmendjes jeni ju dhe përpiqen ta vjedhin atë.

10. Nuk mund t’u besoni apo të mbështeteni tek ata

Një nga përfitimet më të mëdha të miqësisë është të dish se shoku yt do të jetë aty kur të kesh vërtet nevojë për të. Një mik toksik, megjithatë, mund të mos e përballojë këtë, edhe nëse jepni kohë dhe energji për të qenë aty për ta kur ata kanë nevojë për ju. Kjo është arsyeja pse Dr. Ho tregon mosbesimin apo mbështetjen tek ata si një shenjë tjetër e një miku toksik. Ose më keq, në disa raste një mik toksik madje mund të përpiqet të sabotojë suksesin tuaj.

Si të përballeni me një miqësi toksike?

Bëni një bisedë me ta

Sipas Dr. Cohen, jo të gjitha miqësitë toksike nuk mund të rregullohet: “Nëse duket mjaft e sigurtë për t’u përfshirë në një bisedë të sinqertë, unë inkurajoj të tregoni ndjenjat tuaja me mikun tuaj.”

Për ta bërë këtë, shprehini shqetësimet tuaja. “Sigurohuni të përshkruani sjelljet që ju shqetësojnë, por mos i atribuoni interpretimin tuaj për kuptimin e tyre,” thotë Dr. Ho. “Përkundrazi, hapjuni atyre dhe pyetini pse e bëjnë diçka në një mënyrë të caktuar dhe si ju bën të ndiheni.”

Vendosni kufij të fortë

Si pjesë e bisedës me mikun tuaj, Dr. Ho këshillon të komunikoni kufijtë tuaj me ta për atë që është në rregull dhe çfarë nuk është në marrëdhënie. Për shembull, nëse shoku juaj priret të dominojë bisedën duke u fokusuar në atë që po kalon, kufiri juaj mund të jetë që të dy të keni kohë të barabartë për të folur për atë që po përjetoni dhe si ndiheni.

Konsideroni të distancoheni prej tyre

Nëse ka shpresë për ndryshimin e dinamikës së miqësisë, miku juaj në mënyrë ideale do të përgjigjet në një mënyrë jo-mbrojtëse dhe do të jetë i gatshëm të shpjegojë pse ndodhin ato sjellje, të jetë i hapur për të diskutuar se si t’i përmirësoni gjërat dhe do të respektojë kufijtë tuaj, thotë Dr. Ho.

Megjithatë, nëse shoku juaj është në mbrojtje ose ju fajëson se jeni tepër i ndjeshëm, Dr. Ho thotë se mund të jetë koha të filloni të distancoheni prej tyre dhe të ndaloni së investuari më tej kohën dhe energjinë tuaj në marrëdhënie.

E njëjta gjë vlen nëse edhe hapja e temës së një detoksifikimi të miqësisë nuk duket si një opsion. Është koha për të ecur përpara. “Duhet të kujdeseni për veten dhe të hiqni dorë nga energjia negative në jetën tuaj”, thotë Dr. Cohen. Do të hidhëroheni për humbjen e miqësisë, por ka të ngjarë të rifitoni besimin tuaj.

Thesource