Prindërit kanë kërkuar shumë mënyra për të reduktuar kohën para ekranit të fëmijës së tyre. Një  studim i ri  sugjeron se përgjigja mund të qëndrojë në zakonet e ekranit të vetë prindërve.

Përdorimi i një telefoni përpara fëmijës suaj mund të ketë më shumë efekt sesa mund të mendoni.

Studimi, i botuar këtë muaj në revistën Pediatric Research, tregon se përdorimi i ekranit nga prindërit lidhet me rritjen e kohës para ekranit tek adoleshentët – së bashku me mediat sociale problematike, lojërat video dhe përdorimin e telefonit celular. Përdorimi problematik mund të përfshijë sjellje varësuese si tërheqja, ndërtimi i tolerancës, rikthimi dhe mendimet obsesive, të cilat mund të prishin funksionimin e përditshëm, sipas studimit.

Studiuesit analizuan të dhënat nga Studimi Kombëtar i Zhvillimit Kognitiv të Trurit të Adoleshentëve (ABCD), që përfshin mbi 10,000 familje me 12 dhe 13 vjeç. Të dhënat zbuluan se  72.9% e prindërve thanë se përdorin ekrane rreth adoleshentëve të tyre . Ky është një parashikues i madh i përdorimit të ekranit të një fëmije, sipas Dr. Jason Nagata, autori kryesor i studimit dhe një profesor i asociuar i pediatrisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisko.

Kur një fëmijë sheh prindin e tij duke përdorur një ekran, thonë ekspertët, ai ka të ngjarë të imitojë sjelljen.

Prindërit e anketuar e vlerësuan dakordësinë e tyre me pohime të tilla si: “Kur jam me fëmijën tim, përdor një pajisje të bazuar në ekran” në një shkallë nga 1 (nuk pajtohem plotësisht) në 4 (plotësisht dakord). Çdo rritje pikë u shoqërua me një rritje prej gati 40 minutash në kohën e ekranit të fëmijëve të tyre.

“Edhe nëse prindërit mendojnë se fëmijët e tyre nuk po i kushtojnë vëmendje, të dhënat tregojnë se një nga parashikuesit më të mëdhenj të përdorimit të ekranit para adoleshentëve është ajo që prindërit e tyre bëjnë me ekranet para tyre,” tha Nagata.

Dr. Ken Ginsburg, një profesor i pediatrisë në Spitalin e Fëmijëve të Filadelfias, i cili nuk ishte i përfshirë në studim, shtoi se prindërit janë modele për fëmijët e tyre 24/7.

“Veprimet tona mund të flasin aq fort sa fëmijët nuk mund t’i dëgjojnë fjalët që ne po themi. Praktikimi i asaj që predikojmë bën të gjithë ndryshimin,” tha ai.

Përdorimi i kohës para ekranit si shpërblim ose pasojë mund të jetë gjithashtu kundërproduktive, duke rritur përdorimin. Sipas studimit, adoleshentët, të cilët mund t’i kthehen gjithnjë e më shumë mediave sociale për mbështetje dhe eksplorim të identitetit, mund t’i shohin këto praktika prindërore si ndërhyrëse, duke çuar në refuzimin e rregullave.

“Kur prindërit janë tepër të kontrolluar, kjo dështon,” tha Ginsburg. “Fëmijët shikojnë se çfarë bëjmë ne dhe nuk u pëlqen të kontrollohen. Kur fëmijët e kuptojnë se ne vendosim rregulla për t’i kontrolluar ata, ata gjithmonë i shmangin ato rregulla.”

Mosha e ekranit

Koha mesatare ditore e fëmijëve para ekranit është më shumë se dyfishuar gjatë pandemisë Covid-19, sipas  hulumtimeve të mëparshme , dhe disa kombe po luftojnë se si të frenojnë efektet e mundshme negative.

“Përdorimi i ekranit është në rritje për të gjithë,” tha Nagata. “Ndërsa ekranet në vetvete nuk janë në thelb të këqija … adoleshentët janë veçanërisht të prekshëm ndaj përdorimit të tepruar.”

Në mënyrë të veçantë, përdorimi i tepërt i ekranit redukton kohën thelbësore të gjumit dhe cilësinë e nevojshme për zhvillimin e shëndetshëm të një fëmije, sipas Nagata dhe hulumtimeve të mëparshme .

Përtej modelimit të roleve, komunikimi i hapur dhe krijimi i një plani mediatik janë strategji efektive për përdorimin e ekuilibruar të ekranit, sipas studimit dhe udhëzimeve nga Plani Familjar Mediatik i Akademisë Amerikane të Pediatrisë .

Dr. Susan Tomopoulos, bashkë-zhvilluese e planit dhe një profesoreshë e asociuar e pediatrisë në Shkollën e Mjekësisë Grossman të NYU, e cila nuk ishte pjesë e studimit të ri, tha se rritja e kohës së ekranit pandemik ishte një shtysë për akademinë që të përditësonte rekomandimet e saj mediatike.

“Pas pandemisë, prindërit po iu drejtoheshin mjekëve sepse donin të menaxhonin zakonet mediatike të familjes së tyre,” tha ajo, “por ata ishin të stërmbushur dhe nuk dinin nga të fillonin.”

Vendosja e praktikave të shëndetshme të medias fillon me një bisedë familjare për të personalizuar udhëzimet për kohën para ekranit dhe për të përshkruar zonat pa ekran rreth shtëpisë, sipas akademisë.

Kjo është veçanërisht e rëndësishme në dhomën e gjumit dhe në dhomën e ngrënies, ku prania e ekranit shoqërohet me kohë më të lartë para ekranit të adoleshentëve dhe përdorimin problematik social, video-lojërave dhe telefonit celular, zbuloi studimi.

Sipas Tomopoulos, prioritizimi i aktiviteteve pa ekran dhe i kohës ballë për ballë është vendimtar për zhvillimin e shëndetshëm të një fëmije.

Si të bëni një bisedë me fëmijën tuaj

Nisja e një diskutimi produktiv mbi përdorimin e medias fillon me përcjelljen tek fëmija: “Unë vendos rregulla sepse më intereson”, sipas Ginsburg, i cili është gjithashtu bashkëthemelues dhe drejtor programi i Qendrës  për Komunikimin e Prindërve dhe Adoleshentëve.

“Një nga mitet më të mëdha është se adoleshentëve nuk u intereson çfarë thonë prindërit e tyre. Kur vendosim rregulla, është e rëndësishme të komunikojmë pse,” tha ai.

Biseda mund të përfundojë me një marrëveshje mbi disa parime të tilla si vendosja e një rregulli “një ekran në një kohë” dhe kufizimi i ekraneve në kohën e ngrënies, kohën e gjumit dhe kohën e studimit, siç  rekomandohet  nga Akademia Amerikane e Pediatrisë.

Ndërsa Studimi vazhdon të ndjekë pjesëmarrësit në moshën madhore, po shpaloset edhe kërkimi mbi efektet afatgjata të përdorimit të tepërt të ekranit tek adoleshentët.

“Do të ketë shumë më tepër udhëzime për prindërit për t’i ndihmuar fëmijët e tyre të lundrojnë në mediat sociale,” tha Nagata. “Qëllimi është t’u japim fëmijëve aftësitë për të zhvilluar sjellje të shëndetshme në ekran për moshën e rritur të tyre dhe më gjerë.”

cnn.com